[年經]教育局強逼緊香港學生融入匪式潮語 啲notes嚇死人

490 回覆
1993 Like 63 Dislike
其實「五大訴求,缺一不可」呢個口號無乜問題嘅,簡單、直接、易明。只不過,對於爛透了嘅香港,究竟五大訴求又係唔係可以解決到呢?有咗真普選,就可以將香港變返做以前我地喜歡嘅香港?

我唔想嚇大家,不過今日我睇完一個初中學生嘅溫習紙後,我恐懼、我無言、我絕望。以前我讀中學嘅年代(十幾年前啦),學普通話,最多咪學下點講點寫拼音,又或者同中文科一樣,教下大家點樣寫書面語,避免將口語寫出嚟。但對唔住,而家已經「進化」到學習一堆你哋班港燦聽都未必聽過既匪式口語——即係只有班大陸撚(或者叫北佬都得)會講嘅口語……

考下大家先:

一、你知唔知咩叫「優盤」?
二、「點撥」同「多了去了」係咩意思?

我相信係香港土生土長嘅大家,如果唔睇圖片上嘅解釋,應該都唔會明呢堆詞語係咩意思架啦。因為呢堆字根本唔係我哋正常學中文會學到用到嘅字。呢堆字完全唔係正統書面語,只係鬼國人用嘅口語或者潮語。

「指導」、「提醒」已經係書面語,駛乜用「點撥」?簡簡單單嘅「很多」、「十分多」已經得,又何必寫「多了去了」?

再望望呢堆字,全部學嚟都多撚餘嘅。「可靠」呢個詞語廢左丫?點解要講「靠譜」?乜撚嘢「不長記性」?兩個字「善忘」咪搞掂囉。究竟強逼香港學生,學習呢堆香港local根本唔會明嘅字,有咩意思?

講到尾,都係要你班港燦下一代,盡快融入匪國文化、思維。先用普通話教中文,再強逼香港大學生必修簡體字,然後而家仲推中學生學埋呢堆垃圾匪國口語潮語。咁又岩喎,當而家堆band 2、band 3中、小學,隨時有半班都係新移民嘅時候,本地學生已經唔係大多數,甚至成為少數,咁我地香港人融入返佢地匪國語言、文化,又好似講得通……(好似係)

睇到呢到,你覺得好嬲?唔好傻啦。香港班怪獸家長,唔理藍定黃,子女考試成績先係最重要。「我都好唔想細路去學呢類匪語,不過考試要考嘛,無辦法啦,唯有逼佢地溫囉。」係嘅,搵食啫,犯法丫?同理,讀書考試啫,講乜政治丫?

最後一句,唔做「港中區隔」,最終香港人、香港語言、香港文化只會被殲滅,完。

作者:達時製作 (On Time Production)

https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/12/05/201718
這些係北方人的口語。不是正統的中文。教育局知道什麼是中國語文,什麼是口語俗語嗎?一群垃圾,誤人子弟

依家好多MK鍾意講埋D咩666
讀書就學番書面語啦, 學呢啲潮語做乜?
呢啲潮語如果唔係內地生活,根本就用唔著,
而且亦有時代性,過幾年可能已經無人用,所以實用性幾乎係零。
與其浪費時間學呢啲,不如自細開始打番好啲語文基礎仲好。
push
on9
如果我班學生咁寫,一定當錯要佢改正
根本係北佬既口語黎
如果粵語既口語唔當規範漢語,唔比入文
咁你點會用北佬既口語入文?
根本普通話=規範漢語就係一個教育局製造出黎既誤解
普通話都有佢係口語
我唔信支那既學校會比班學生中文作文寫「六六六」「牛逼」

利申:中文老師
連登好多人講「長知識」
就黎得返台灣有真正既中文
匪共拖撚低晒中文同文化水平
d學生又素質又優化又牛逼咁
快d亡黨呀dllm
刀仔: 發神經 .gif
英國美國加拿大都攻擊緊中國
但啲tweets無人推
Rt + like + reply

Twitter組24小時keep住更新
幫手retweet
㩒入👉https://t.me/TwitterHelpBot
然後打/task2 攞任務
去了去了
三小
無撚錯。講得極啱
嘩屌
仲衰過潛水怕屈機
北方話嚟
就算喺大陸,長江以南嘅地方都唔會咁講
乜閪野包圓兒
難聽過粗口
文化入侵,屌佢老母
教育局唔把關,唉

By the way, 借宣傳一下個APP

香港地投票 - 黎投票啦!
https://lih.kg/1758886
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞