醫管局嘅文員同行政助理難唔難考??

57 回覆
1 Like 23 Dislike
巴打最後成唔成功
回頭是岸,比HR呃左入病房做EA2 第一日唔撈了,撈緊其他admin
嗰時係護理部EA2, 我問HR妹妹 係咪唔洗入病房/ 係行政部/ 工作環境唔係病房/ 唔洗接觸病人, 問左幾次 都話唔係病房 ,之後都係唔放心 就叫HR妹妹幫我問HR主管, 妹妹話主管確認左,係行政部+唔係病房環境+唔會接觸病人
之後叫我當日去病房報到, 點知真係賣人豬仔
你個名又真係叫豬寶仔 btw最近報左EA 3A 唔知結果點
巴打可唔可以講下ward ea2點難頂法
我都想apply ea2
同一般文職比較
ward嘅厭惡性工作環境已經無得比, 星期一至日 &紅日 輪班,晨早返7am,
坐金魚缸比人監視,拎部電話望一望都唔方便,
醫護唔夠人 做到燥, 有機會變出氣袋
頂薪低, 做得耐都無得跳走, 因為唔當相關工作經驗
一般文員仔至少可以請1日AL, 連紅日/星期六日, 去返轉台灣/東南亞,啲AL好洗好多
之前in左ea2,個manager問我介唔介意做病房
即刻reject左,有degree都要派去ward….
都唔知係咪要master學歷先有得做好位..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞