醫管局嘅文員同行政助理難唔難考??

57 回覆
1 Like 23 Dislike
No
ea2 10日
Clerk3 18日
建議你入醫管局討論區個post睇,入面你會了解更多
爭咁撚遠
thanks
通常升自己人
唔使諗
==
Ea 2 max 都唔夠CIII 多
除非你好有信心ea2考到eo2姐

Btw c2 頂薪都係同aco 一樣/接近姐,但係c2要孭飛,要管人喎,aco仲係老散黎
ea2 vs c3

如果三年, 只計人工
ea2 多$54K

計埋Gratuity & cash allowance
c3 會多過ea2 $36K
而且18AL

aco兩年先出一次post 唉 考得文員仔都係想安安穩穩
仲有housing allowance lol
如果計三年
人工
5% cash allowance
15%gratuity
clerk會多ea2 $3萬幾蚊, 仲要賺多24日AL
好想得到哩份工呀呀
西工一份
而家佢出得既clerk 3 只係做樣架咋。係舊制既職員先會用clerk 呢個名。所以clerk 3 既褔利係好D。新人入去全部都係ea 位,EA II 多數係EA IIIA 升上去,仲要睇你係邊間醫院而定。有D 醫院EA IIIA 都做到死咁濟。
有無人會由ea1考去clerk 3
轉職會跳埋薪, clerk嘅薪點,大假,貼津都正過ea. 但唔知洗唔洗 permanent左先
EA1 20.8k - 24.6k
CIII 15k - 23.8k

計人工點都唔會諗CIII下話
轉去clerk 唔係計$15k起薪嫁, 仲有cash allowance & 多好多AL
但唔知洗唔洗做滿1年,至可以帶薪轉過去
其實3a係咪ward入邊果啲 我見好多都做到嗌曬救命
唔知要做幾耐先有

//問16:我現時職級係EA II,轉職Clerk III後薪酬會有咩變化?
答16:Clerk III薪級為醫管局一般職系薪級表(HGPS)第2點至第9點,另享有隨薪級遞增嘅每月津貼。現職EA II轉職Clerk III,會根據基本月薪,定為最接近而不低於轉職前水平嘅薪級點。假設轉職前基本月薪係$16994,薪級點將會定喺HGPS第6點($17855),另享每月律貼($1482),總額為$19337。//
好想要ea2呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞