跪求推介精神科醫生

78 回覆
1 Like 2 Dislike
你依啲野真係唔好對抑鬱病人講

樓主&女友加油
Lm
佐敦吳蓬盛
之前睇過都係千幾蚊診金連藥費(但唔係睇憂鬱)
心態上係要鼓勵佢咁做
但絕對唔會係直接一句撻落去就算
咁簡單就唔叫抑鬱症啦
我一個月藥連診金都係$1200左右
兩隻藥

不過唔好expect醫生會開解你
佢地只係負責較藥 控制住你啲病徵
例如等你心情平淡啲 個腦唔好諗野 訓覺好啲 少啲幻想咁樣
要輔導既 佢地會叫你去搵其他counselling services
你不如行開啲
啲病人見到你 病情會更加嚴重
自己去google下抑鬱症係啲咩先
宜家有好多自學手冊 教你點同抑鬱症病人相處
加油 希望有一日你唔會再對情緒病又誤解
條友都on9
利申有Anxiety
有時直頭係個頭痛到爆炸 成日肚痛 瞓唔著

如果我堅強啲 啲生理症狀係咪會自動消失?

如果係假膠 唔該佢收一收皮先
真心
你唔好同抑鬱病病人溝通
如果話感冒係身體上面嘅病
抑鬱就係心靈上面嘅病
你感冒會唔會有人屌你點解要感冒?
你有勇氣病點解你唔有勇氣好返?
屌你啦如果我即刻好返到咁佢就唔係病啦
建議樓主上網查下咩叫抑鬱病
增廣見聞對自己對其他人都好
非洲飢民有非洲飢民嘅慘
你戇鳩有你戇鳩嘅慘
咁你戇鳩嘅慘關我撚事咩?

真係好撚憎呢啲比較邊啲慘啲嘅人
我唔小心撞瘀咗手臂好慘
同你死撚晒老竇老母好慘咁樣比
咁我係咪唔叫慘呀?

慘呢樣野有得同人比較嘅咩?

仲有抑鬱病係情緒病
唔係會講到自己好慘
而係心情會持續低落
我覺得唔係po主需要搵精神科醫生
而係你需要搵精神科醫生去糾正下你嘅三觀
你屋企親人或者你最親近嘅人過身嘅時候
你千祈唔好喊
做人唔好咁懦弱,堅強啲唔得嘅?
呢句野真係難聽過警你個賊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞