[ 國際戰缐 ] 歐洲巡迴展覧團隊眾籌

977 回覆
302 Like 11 Dislike
Push
希望第日可以有北美展覽
我諗一開始有部份洗費你地要預咗倒貼,
因為好難叫人資助你地週遊列國。但長遠計,
1,不妨叫參觀者隨意捐助,如果咁做合法嘅話(申請為慈善/非牟利機構,答應將部份捐款用於援助抗爭者)
2,聯絡在當地嘅人, 睇吓有冇大學或學生會或人權組織,任何地方願意免費借出場地,甚至資助活動經濟。
例如倫敦可以嘗試搵 Amnesty
搵SOAS 亞非研究所
可以搵歐洲嘅法輪功
可以搵支持香港嘅議員,甚至彭定康
其實頭三次exhibition同其他presentation/sharing已經係我地自資。

我地之前有叫visitors做donations,但遠遠唔能夠cover個expense。

我地有聯絡各城市嘅學生/香港人合作,早兩日都去咗一間大學做sharing。其實唔同地方嘅人都有唔同嘅plan進行緊。

我地有聯絡其他人權組織,之前幫過Amnesty International搞event,不過用咗佢地名,所以無放落我地個page度,而家都有keep contact,佢哋嚮network上會幫到我地,但係經費同場地上應該唔會,始終呢一刻有人道問題嘅地方唔係淨係得香港,佢哋資源運用上都會有自己考慮。我地會話揾其他人/組織幫我地已經做咗四五個月,最後其實始終都係要靠自己。

BTW,感謝你嘅意見。
如果有機會都會去
pish
paypal 唔得
Push lm
唔好意思,fix緊,或者麻煩用credit card?
加油!
我覺得大家唔贊同或者唔相信呢個眾籌(因為之前大家奶晒野)
無理由, 25萬都籌唔到
捐左
我地都係籌咗幾日啫,大家都有自由意志,或者唔好估其他人支唔支持,淨係單單講你自己呢?
感謝你
ppp
幫你推
「會問有咩佢地可以做。」
呢個係重點,好多外國人都精神上支持香港人,
但唔知有乜嘢可以做。
我諗緊有幾個可能:
1. 叫佢地支持眾籌、捐錢畀你地,繼續發動文宣。
2. 睇吓有冇外國人加入你地,又或者同攬炒巴團隊或其它英文/外語文宣團隊結合,整理各種資料嘅網頁。Twitter 或其它網上戰線。
3. 叫外國人權組織、議員幫手,在歐盟各國推動制裁中國貿易,推動歐盟各國的「香港民主及人權法案」。
4. 除咗叫佢地關注香港的進展,亦可以叫佢地關注中國滲透歐洲國家的情況,推動議會或傳媒去監察,例如:
- 有好多英國及歐洲的大學都有孔子學院,要講俾佢地知,孔子學院係間諜滲透組織,經常干預學術自由,用其影響力去收買親中學者,並且詆毀、邊緣化台灣、港澳、新疆及西藏。
- 所有中國留學生組織都是間諜組織,在監控留學生的言行,利用他們竊取科技。每年的中國新年春晚或其它學術文化交流活動,都係有目的地滲透,背後有中國領事館在操控。
- 中國正在透過行賄或利益輸送去收買及操控歐洲各國的政客及議員,以此獲得對中國有利的政策。
- 一帶一路協議在出賣歐洲國家的主權。有好多中國國企在收購歐洲的產業,包括貨櫃碼頭、能源公司,並且將平價中國貨在歐洲銷售,會損害歐洲本地公司的利益。
- 華為、5G、TikTok、Wechat 及微博會將大量歐洲的個人資料出賣給中國,帶來監控。
- 中國人在透過部份歐洲國家的黃金簽證投資移民,來走資及購買歐洲的國籍。
以上種種係對佢地切身有影響,但係好多歐洲人仍然懵盛盛,有啲人仲對中國有種不切實際的友善同支持。越多人醒覺中國係世界的威脅越好。
有冇興趣嚟波蘭搞
可以呀,可以PM我地再講!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞