會唔會比錢上投資班?

73 回覆
4 Like 35 Dislike
零和遊戲點解要教你益你 ?自己賺哂唔好?
呢個真,贏多輸少
龔成個d 咩長線投資班有冇人上過? 次次見親佢d fb post 差唔多隻隻都買得, 但合理價頂部, 即係叫人買定唔買
咪又係講基本野,人地開班賣書賺既錢加加埋埋或者多過佢炒股賺既錢
我有朋友老豆教左幾日班
話啲人淨係問number 唔係學野

佢老豆大學讀經濟
真心係,我都有同D朋友講解過 (純心得唔係大師),但朋友最後都只會要求NUMBER + 最好畫埋圖比佢
因為最實際,一個number知你係神定鬼
其實投資賺錢係開心,但最開心其實係畫線畫岩 / 技術圖分析岩支持位反彈,成功感好大
呢個真,尤其係外匯世界。
外匯/期貨超講技術,唔夠料玩唔起
期貨唔多唔少都要靠消息面

我就鐘意外匯多啲,完全靠技術唔洗煩

而股票就最煩,基本面、消息面、技術面三樣都要睇
高手單靠技術賺錢
可小注坐下lo
唔少篤爆搵笨投資班嘅人都講過,每次講座一二百人,每人三五千,加埋成百萬。兩三個月一次都執唔少。仲有貼士群組長期課金仲大筆錢
係講完等於冇講 但又好似好多人buy
過十萬follower
我初頭都覺得ok, 但而家覺得佢套理論真係太慢
要係熊市搵股先有錢賺咁
而家乜都合理價頂部,買完升d又唔好放,之後又跌番落黎

而家覺得個市正常時搵中d強勢板塊坐ge話感覺實際好多
上過,鍾記果d就不知所謂
比錢去考CFA好過啦
初頭覺得睇佢寫D野都ok, 但係睇耐左D野都係千篇一律
可能大家問嘅問題都係差唔多
yes...今日話隻823係合理區中上位置, 又話現價入左預要跌一定數, 咁即係入定唔入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞