會唔會比錢上投資班?

73 回覆
4 Like 35 Dislike
其實係有用,人地開得班 即係佢實有過實戰經驗,佢一定識得多過你。聽下學下 總會有進步。不過呢d course 一般都好撚貴
問題就係市面上充斥好多呢類吹水佬
搞到大家都有陰影

但事實係真係有勁人肯教
當然收費都唔平

教人除咗賺錢之外仲會吸引到各路高手
互相學習加討論彼此嘅功力都會大增
上呢d堂我都洗左唔少錢
如果你本多係有有用既,因為上堂都幾貴 ..
不過初學最好睇書 / 上堂,不過你唔洗呢邊錢入場玩,都可以學到嫁啦,只係會好多冤枉路,上堂後就少好多
資本主義既世界就係咁,要付出先有收獲,可以無師自通既就得果5%人,技術既野愈多人知道就愈易比人破解,所以大部份識左都唔會太分享出去。一係就直接比錢搵老師,比人搵下笨,交下學費,走捷徑學快D;
一係就靠人脤,搵個好師傅跟機學炒股
同意呀,回憶當初學股票投資,咩都唔識行錯好多冤枉路 (你一定會交學費)。後來去左買書睇 + YOUTUBE 自學 + 上堂,而家回報幾穩定

我覺得有幾點好重要 (正股計算)︰
- 投資不是賭博,其實係統計學,有人可以唔睇新聞都賺錢
- 不要用股票價格去定義便宜與否,要用計算去得出合理價
- 技術線有用,皆因大量人畫同一張圖
- 大戶買底 (有可靠消息) -> 投資者買技術圖 (突破就買) -> 散戶買頂 (見價錢上升追貨)
最尾果句精華,好值錢 but 好多人都唔會明
因為普通人既心理,價高先追諗住賺一筆 講真投資係大戶食雞脾,我分少少肉食咋

其實打個比喻,如果一條魚賣緊 10$,見慣後就會覺得魚值 10$,之後見到條魚由 $10->$20->$100條,就會有散戶追入去想分肉食~ 從來唔會理會條魚到底本質值幾多
有冇介紹?
上過邊個?
我洗左廿幾萬 上左好多唔同既
其實學完都係會輸錢 不過輸左你會明點解
廿幾萬 上完覺得值唔值
值唔值好睇人 同埋個本有幾大
我就覺得值 因為有行少好多歪路
我都賺夠啦,想開班教其他人賺吓
去跟偉哥算啦
有基本面分析,又有事件驅動
教你投反對票,前排連接飛刀,抽新股都樣樣中
長追長有
不過有d都輸到仆街,跟左就大獲
自己research+買書睇好過啦
有啲量化基金佬開班感覺上都學到野

利申:冇上過 只信大師一人
上堂用左廿萬都輸
你好堅定不移
其實投資最勁既人都唔會係100%贏
只不過係輸既輸少 贏既贏多
長線回報高
無錯 自學就需要大量時間同試錯 出去學就可以從人地既錯誤中學習。唔會重滔覆轍
你地咁蠢,平日入淡友post 免費有人教你,個個實戰 專家
落嚟去去得嗰幾個
咁耐唔畀人binc 就知邊個掂
大戶同散戶嘅資訊唔對等 出左消息個陣大戶已經買完 老散先開始沖入去買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞