儲水式熱水爐既考驗又嚟了

814 回覆
3005 Like 26 Dislike
可以分享少少
我舊樓焗用儲水式
前排裝修無做咩research直接聽裝修佬介紹用柏林牌UHP-6.5
後尾睇返消委會評分係最低
所以我絕對唔係賣廣告
如果再有機會揀可能會問多少少人意見

但出奇地呢個冬天我用落咁耐未試過斷熱水
直頭係有源源不絕既熱水

我諗有幾個原因

一黎最最最最重要我誤打誤撞揀左個水流慢啲既水龍頭
後尾聽裝修佬講我揀個款唔知點解水流係慢啲
水力初初用係弱到女人洗唔到頭
後尾換左個幾十蚊慳水花灑水力就好返
雖則未去到以前最強力射落身會痛
但都可以接受 慢慢用落唔覺有問題
最重要係因為水流少左所以用既熱水唔洗多已經好夠熱

其次係我留意到消委會指柏林牌係最唔慳電但預熱夠快
所以我沖涼一路熱住一路咁慳熱水幾乎等如即熱咁
因為唔可以一直冲
仲有冇其他啊....好薄弱嘅理據
煤氣爐用家都可以沖快d啦
好強wor 人地可以冲十分鐘 你只可以沖五分鐘
優點係平囉 (爐價同使用成本)。
仲有就係相對黎講安裝要求唔高 (有電有水就裝到)。
唉屌 琴晚31號先黎壞機
想問下邊隻比較好?
之前用柏林牌用左好多年,但同樓上一樣睇到消委會個報告話評分低,所以想換個牌子
凍條毛
今年真係好撚凍 用處死式既巴絲仲健在嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞