填預約申領身份證要申報國籍時,有BNO的話大家會點填

57 回覆
2 Like 0 Dislike
佢Nationality 都唔識填仲係度教人 填landing card 實比人笑死。nationality 有時可以解種族,但而加已經好少咁用,入境出境呢D一定係解國籍

BNO 係填BRITISH 填CHINESE 把撚
仲on9

Nationality 國籍個意思,會隨住有埋region/country而會改變?咩邏輯?

Nationality = 種族?你支那人無讀過書?咁你非洲溝白人嘅mix,又叫乜撚嘢種族?仲有,種族英文係ethnicity/ethnic group,已經好少國家入境會問

region/country通常係填出生地,關你老母個種族乜撚嘢事?

英文都唔撚識,就咪撚放毒料啦屌你老母
我以前on99,BNO 填chinese 佢就真係唔比我入境
港豬英文廢唔好出來獻醜 ok?
Nationality 從來都係解國籍,跟 passport
種族英文係 ethnicity/ethnic group
填British

利申:19幾年前拎成人身份證填bno俾入境處主任教導過
係香港政府眼中,你一定係Chinese,因為國籍法
英國海外國民唔係英國國籍
有bno先上嚟鳩up啦小朋友
條友弱撚智
揸本英國護照填自己中國藉
Bno係一個正正式式英國國藉 只不過護照上寫明冇居留權工作權
跟passport 就一定係解國籍,不過nationality 係其他文書,冇法律効力既文書係可以解民族,歷史書,地埋書有時咁樣用,一開囗就話人港豬,我又唔係搞亂果個人。
British National (Overseas) passport
話明B.N.(O),墳中國真係把撚
冇BNO岀少句聲
唔好扮有
唔識分nationality 同ethnicity 唔好衝出黎柒啦
係入境處/移民局呀小朋友
CLS 唔關我事,唔好屈我 NATIONALITY 跟passport 一定解國籍,係條友自己調轉左,同埋以前中學雞有時教nationality 係民族,但冇教幾時先咁解,令人誤會。
海關海你老味關咩
英國
一定係uk.
外遊填多啲入境卡 , 住多啲酒店, 租多啲車自然就會知.
00後 每次出國nationality 都係寫Hong Kong
除咗去日本之外其他都冇問題
國民/臣民/British National係泛指所有英籍,你想講嘅係 公民Citizen。
nationality 從未見過有種族嘅意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞