填預約申領身份證要申報國籍時,有BNO的話大家會點填

57 回覆
2 Like 0 Dislike
利申:冇BC身份
一係中國,一係英國,一係其他。大家會點填?
你本passport 上面寫咩咪填咩,點解要問
你passport寫咩Nationality咪跟咩Nationality
十幾年前填香港
條友劃左佢填英籍
兩本passport唔同架

你本BNO寫你國籍係咩咪寫咩
宜家係問你Nationality唔係問你Residency呀
你有BNO你就係英國國民
本bno咪寫住 nationality = British National (overseas)
留意返
係 英國國民(海外)

同 英國國民 係兩樣嘢嚟
on9
Nationality 解國籍呀
國籍係跟你揸咩passport
你Passport寫美國國籍,你填Chinese把撚?
薪火post都有講到啦https://lihkg.com/thread/1754691/page/1
4. 去旅行用BNO寫咩國籍?
British National (Overseas) 或 BNO 或 British 或 GBN
如果你係online check-in 或需要係網上揀國籍嘅話,請有得揀BN(O)時優先揀BN(O),無就揀UK/GB/British/Great Britain/任何代表英國嘅文字
BNO
懶就填 British/British National
完整啲就填 British National (Overseas)
British Citizen
而家講換香港身份證
如果你香港出世又唔喺攞咗居英權,你填乜春根本人哋都當你喺中國香港。
起碼直到今日為止都喺
咁我如果係得中國籍 填咗其他國家就可以脫離中國籍?
講咗咁耐,都無人答到佢想知嘅嘢
樓主換新香港身份證,咁張form要填國籍,但佢又有bno。
佢應該想填british,但又擔心填咗british會有影響。
有咩影響
佢係換身分證,個DB有曬佢資料係到
如果唔得人地會幫佢轉返/叫佢再寫過嫁啦
宜家有例話唔準你咁寫咩?
都得。心理上開心咪得囉。
分到nationality同ethnicity未
台灣人係Taiwanese
美藉華人係ABC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞