有無人用過雲端硬碟pCloud?

101 回覆
0 Like 0 Dislike
巴打單機好有心機

啱啱 join左tresorit 有啲貴但係自稱 zero knowledge
呢個好用?
如果你驚屋企火爉
買多隻 hdd mirror哂d data back up 完鎖係防火夾萬好過
再唔係放去銀行保險箱
你想隨時睇d野 不如買個synology 再唔係 wd my cloud EX用佢地software 出街一樣睇到
Synology 4bay 裝滿 行raid6 幾十 TB 乜都夠啦 仲有redundancy
洗咩哂錢up上cloud

怕火燭就backup多份放係信得過既人度2邊backup 啦
Btw 想backup 成個pc 上cloud 可以用backblaze
如果二千蚊買斷玩一世真心抵玩
我dropbox玩左5年已經3千幾蚊
岩岩禁入去睇2TB+Cryto 已經要成4千蚊..
老實講除非你係明星,唔係邊有人得閒偷睇你D相
同唔帶口罩驚咩俾狗咬一樣
lm
btw,唔知會唔會有埋終身server同筆記軟件呢?
onedrive好撚慢
想問吓Tutanota同tresorit有冇咩關係㗎?
想問吓有冇筆記功能?例如全文檔內容搜尋之類?
其實如果私隱係concern嘅可以用rclone encrypt
常用嘅cloud drive基本上都support
仲要限一個file最大唔知得1XGB
速度同Google Drive極大對比,Google去到幾MB/s,onedrive係1MB/s都去唔到
btw,我唔知用其他downloader會唔會快啲,我純粹用chrome個default downloader做指標,不過chrome個下載器好似係單線程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞