[天光前分手刮骨一定要得]黃淑儀 綜合討論(2) CFJ

1001 回覆
2 Like 12 Dislike
撚知咩 死癲佬玩野
你夠做打手啦
淨係針我
認真我幾個月前以為黃妍係三十幾果啲
未睇wiki前
頭浸入水 黃妍拍MV驚到要窒息
黃妍(Cath)日前為新歌《刮骨》拍MV,她說:「有一幕要我浸喺水入面幾個鐘,因為我細個試過浸親,所以一直都好驚水,拍嗰日我都好猶豫,因為真係要浸個頭落水度,我其實NG咗幾次,又問咗幾次係咪真係要浸,我真係好驚,驚到好似要窒息咁,到最後真係做到,都算係一種『刮骨療傷』,真係有所成長。」
Cath拍完MV後病了好幾天,她說:「其實導演佢哋一路都有保持住個水溫,明明熄晒冷氣,我都仲係覺得好凍,收咗工我仲要趕去排《無法成長的我們》,但嗰陣我已經病咗,個人wing wing哋,唔知自己做緊咩,病咗幾日。事後我先知阿Phil(林奕匡)同一晚都有拍佢首新歌《黑方格》嘅MV,佢都要捱凍搽黑油上身,但佢拍完好健康,我就病咗,同佢傾完得出嘅結論係我做運動太少,身體太差。」
Cath更笑說:「呢首歌無論係錄製定係個MV,都係用生命去做,因為錄製嘅時候撞正生理期,肚痛得好厲害,拍完MV我就病咗幾日。」經過今次,令她下定決心,要多做運動,希望能令自己身體變得健康一點。

呢張
黃妍 (Cath) 全新歌曲〈刮骨〉正式推出 拼「命」錄歌拍MV
黃妍(Cath)於12月再為樂迷送上本年度全新作品〈刮骨〉,單是看歌名也可能會令人「感受」到的那份「痛」。
Cath想在新歌中表達出,每個人生來都像一顆獨一無二的水晶,為夢想閃閃發亮,但隨着成長的經歷,水晶的獨特被一刀一刀地刮走,令所有水晶變得相似之餘,更令原本光滑的表面逐漸負上一道深深的刮痕,無法完美地反射陽光,慢慢變成平平無奇的石頭,歌詞中的「四周狠狠刮下我的笑容」,就是負責作曲的Cath與填詞人王樂儀想道出對成長的無奈與掙扎。
〈刮骨〉早前獲選成為舞台劇《無法成長的我們》的主題曲,並讓捧場觀眾先聽為快,隨着〈刮骨〉正式上架,MV於12月3日推出。
Cath透露,不知是巧合還是命運安排,歌曲講成長,而她拍MV時也上了成長的一課。
她說:「有一幕要我浸喺水入面幾個鐘,因為我細個試過浸親,所以一直都好驚水,拍嗰日我都好猶豫,因為真係要浸個頭落水度,我其實NG咗幾次,又問咗幾次係咪真係要浸,我真係好驚,驚到好似要窒息咁,到最後真係做到,都算係一種『刮骨療傷』,真係有所成長。」
克服了心理關口,但Cath還是敵不過病魔,她拍完MV後病了好幾天,她說:「其實導演佢哋一路都有保持住個水溫,明明熄晒冷氣,我都仲係覺得好凍,收咗工我仲要趕去排《無法成長的我們》,但嗰陣我已經病咗,個人wing wing哋,唔知自己做緊咩,病咗幾日。事後我先知阿Phil(林奕匡)同一晚都有拍佢首新歌〈黑方格〉嘅MV,佢都要捱凍搽黑油上身,但佢拍完好健康,我就病咗,同佢傾完得出嘅結論係我做運動太少,身體太差。」
Cath更笑說:「呢首歌無論係錄製定係個MV,都係用生命去做,因為錄製嘅時候撞正生理期,肚痛得好厲害,拍完MV我就病咗幾日。」經過今次,令她下定決心,要多做運動,希望能令自己身體變得健康一點。
提到《無法成長的我們》,已於上月圓滿落幕,今次是Cath演出的首套舞台劇,她更獲委以重任,做女主角擔正,Cath坦言事前感到很緊張,她說:「今次係我第一次參加嘅全舞台劇演出,仲要做女主角!舊年年尾以音樂劇《吃貨的人生》嘅形式踩舞台,着重嘅係唱歌比較多,但係《無法成長的我們》真係齋演戲,所以演出前我都好大壓力。加上嗰陣時我哋overlap咗好多嘢,最後我哋只係剩返三星期嘅時間去排練同背劇本,所以所有嘢都好緊張,我好勤力咁去記台詞,
我好勤力咁去記台詞,因為最驚嘅就係唔記得啲台詞。」
《無法成長的我們》由商台DJ阿檸兼任導演和編劇,Cath大讚對方的故事貼地,而角色及劇中對白都是她和舞台劇男主角釗峰平日生活中會經歷到的,所以令他們更易上手。
而Cath覺得演此劇有不少得着:「首先係認識到一班好好嘅朋友,因為呢個團隊係好到呢……我哋完咗演出兩日,但呢兩日都有keep住見,成班人約出嚟,就連馬志豪先生(藝術總監兼導演)都話從來無見過一個劇完咗之後,所有演員會一齊去清場,所以見到成個團隊係好和洽、好開心、好感動。我哋玩咗11場,成個月差不多日日見,謝幕時全世界都喊晒,但係我係第一個喊,我覺得自己好樣衰呀,哈哈!」她坦言非常捨不得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞