(轉)區議會長期作戰計劃: 如何令建制派永不翻身

478 回覆
874 Like 5 Dislike
建設派
好文,推~
Push
強帖
拎到中老年人一票=保皇少兩票
要比心機做好地區服務,重點滲透同反教育班癈老,撬到班鐵票過檔班過氣建制就真係永不超生喇
有用
講得好!提一提,政府資源仲有房署。

公屋選區果啲,記得好好利用房署。房委員每年都會撥定一筆錢出嚟,幫每條邨做啲改善工程,最出名嘅加lift加斜台,無障礙通道等等,做到固然最好,但而家開始講,隨時講到下屆都未起好,所以簡單啲係暗角位加多啲路燈,整好啲路牌標示,甚至地面鋪得唔平,就比較快睇到成績。區議員咩都可以寫入房署叫佢做野,入面班官年年都諗唔到點樣寫呢筆錢好,所以區議員寫入去叫佢做,佢就會好快手幫你做。

另外每年年頭房署都會開始諗下一個財政年度(4月開始)嘅action plan,會將一啲未來一年嘅工程寫落去,然後申請撥款。呢個時候記得搵人睇睇個action plan有咩item,揀一兩個真係有用嘅然後出banner話要爭取,幾個月後就可以話自己成功爭取

入面做工程班丫sir其實好多都黃黃地,就算淺藍都係打份工,你叫佢做佢就乖乖做,唔會點為難。佢地不嬲好重視區議員寫入去嘅野,寫少少野佢地都當大cases咁看待,所以嚟緊嘅區議員要好好把握機會啦。

利申:前房署職員
原來真係有好多野可以做, 大力推
呢幾日睇過最高質既文
用年輕人既創意建設真公民社會
好文共賞
推!!!

今年當選嘅人要做得好好香港人先有機會勝利

要啲藍變到好支持我地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞