有冇巴絲係北海道讀語言學校?

44 回覆
1 Like 0 Dislike
如題, 想報讀1年或年半既日本語課程,
首選係北海道 次選係京都 之後就大阪/千葉
但北海道既選擇真心少,
唔知大家有冇咩意見分享下?
見好多台仔推北海道既北工學園, 學費算平但地點唔係札幌市中心
唔明點解要去北海道?
首選一定係東京, 冇錢的話就大阪
咪撚 以前係北海道留過
半年頂唔鳩順師資太垃圾
(唔夠學生 、唔夠資源、冇系統性)
哂撚左幾皮一野轉撚左去東京

Ps:遊學旅行三大忌
台仔推介 台仔推介 同台仔推介
做左陣Research之後我諗大機會會簡京都文化日本語學校
但好似樓上話劑 又係台仔推介
係札幌讀完語言學校,依家讀緊大學
可唔可以講下你個陣係讀邊間?
北海道本身我睇到JaLS(但無長期課程)
北工(比較遠 唔近市區)
唯一係北海道日本語學院感覺算平均
我讀札幌国際日本語学校。我覺得去京都同東京會好d。北海道既冬天真係好辛苦,北海道岩退休生活,如果你鐘意生活多姿多彩既,我唔建議你黎北海道讀書
講多少少其實我已經24歲 FullTime工作左5年
本身有HD同Top Up Degree Cert
今次去係純粹想完番7年前既日本留學夢
去年半~兩年 比自己體驗下當初想做既事
暫時無話一定要繼續升學 or 係個邊就業,
可能去到心態會唔同 所以到時再諗, 但依家最緊要都係先簡學校,
東京我最初已經無諗..因為真係太市區 太香港 雖然係正既 去邊都方便多野玩, 但始終貴, 當然我知可能同京都對比都係差唔多, 最多京都平少少
但總之我係Perfer京都的, 鐘意京都既古舊文化, 同時間亦有繁榮都市,
兩樣都有, 同埋可以租車去番東京, 四國, 九州
周圍玩都算中心地區..
跟住依家睇中個間京都文化日本語學校係ptt見到好多人講,
但缺點係真係太多台灣人/內地人
但佢優點係學生可以用旁邊大學既所有設施, 包括食堂, 圖書館, 參加活動等等, 都好吸引.
但其實自己好想簡一間係小班教學, 十個以下一班的 感覺上學野方面, 包括會話 可以學得更好同多D機會發言等等,而我所簡既京都文化日語學院就做唔到依樣野, 因為網上講過佢通常一班都15~20人左右
收到, 謝謝你的意見
想問下你讀完之後 是否已返香港工作? 定還是仍然係北海道留學或工作?
我係北海道讀緊大學
加油
如果我7年前真係簡左去日本個條路, 可能依家都係日本大學畢業了...
最尾無簡到 真係人生的遺憾 唯有靠依家去 盡量體驗番
多謝你
你想體驗咩先?
體驗係指好簡單咁純粹試下係個邊生活,
我目標係由0開始學日文直至考到N1
因為我去日本旅行既次數真係好多, 由北海道 東京 大阪 四國 九州 沖繩 廣島 山口縣... 加加埋埋都有十幾次
我知去旅行同生活係兩種感覺, 所以想去試下住一兩年Feel下岩唔岩自己,
如果唔岩就完左反香港繼續做港豬
不過北海道真係冇咩夜生活。一到冬天4點就準備入黑
但我覺得幾特別
因為自己好鐘意雪
我個次去北海道旅行又係1月正值大雪時期
記得有次渣車係山路遇到雪崩驚到仆街
最尾無事, 渣得多已經慣左係日本渣車全黑冇其他車既環境
但北海道早天黑真係
我係札幌讀過 推介札幌
我果年都係去札幌國際日本語學校 係凍啲姐
啲野平啲 又少啲玩樂 都好專心讀書
可否透露邊間, 願聞其詳
同埋點解推介?
Thanks
多唔多台灣人? 大陸人?
果時住女子寮又平 包早晚餐
我2014年 我果班外國大多數
台仔好多劣評話老師職員排華 排台灣人,
睇黎真係唔好再睇咁多ptt台仔文章
啲大陸人帶埋尿片上堂 唔排就假啦
香港人只會同台灣人玩
我唔同啲大陸西接觸
上堂自我介紹已經講明香港人
香港人です。中国人じゃないです。
帶尿片? 痴撚線
校友 16年頭入
但我個期個校長做左仆街野激走左幾個好老師
之後剩返幾個教到一舊舊

夾硬讀半年
頂唔住我轉左去東京讀
始終讀語言語境都重要
我自己讀過比較過
北海道真係冇一間語言學校規模師資
可以同東京大d既語言學校比

如果去滑雪/住一排
札幌係屈機既、夏天踩單車通處走好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞