5個月了。香城 Online 更新升級了。玩家係唔係應該轉GAME?勇武仲可以點升級?

43 回覆
58 Like 3 Dislike
香城 Online 是一隻咩野 Game?

過去5個月我會話係一隻FPS(First Person Shooter 第一人稱射擊)。各位玩家有唔同職業,有唔同岡位,有唔同能力,對手係一大班冇樣冇Number嘅NPC,手拿各種武器。香城ONLINE就好似一隻GTA,係一個罪惡城入面係咁接任務,爭取最大勢力。

但,對於班警察黎講係咩GAME?冇錯,係一隻RTS(Real-time strategy 即時戰略). 各位玩家同警察有咩分別?除左武器,仲有指揮系統,仲有平時的隊形訓練同戰術訓練,上空有直升機體地圖,有無線電溝通,有指揮官下達命令。呢個係無辦法彌補的差距,玩家係流水,唔單止冇大台,連士氣都方向都向自獨立。玩家唯一的優勢係數量,唯一的武器係Be Water令對家指揮系統被擾亂,令對方士兵疲於奔命,令對方犯下道德錯誤。

經過理大一役,各位玩家係唔係仲想繼續玩 GTA?在GTA的世界無論你受幾重傷,無論你殺死幾多警察被捕,都可以10秒鐘就重生返出黎,只係唔見少少錢。但現實世界係唔係咁?

大家睇翻理大一役?面對圍城,城內守軍無咩選擇,一係集中突圍,一係分散突圍,一係棄城投降,一係華麗殉城(死守)但城內嘅人一直難以形成共識,而城外人無法攻城營救(星期一晚何止2萬人,但都沒有成功攻入,亦無法趕走察黎),又難以裡應外合(因為任何可行逃走路線都會被發現)就係因為冇大台。最後變成雷霆救兵,救1命、失8命。。。。無辦法,哩個就係「武裝政權」與「非武裝人民」的差別

咁我地係唔係冇機會贏?非也!大家係唔係忘記左,整個「香港」真真正正係一隻咩GAME?冇錯,係一隻「大富翁」!係一隻 「文明帝國」。最少都應該當係一隻「三國誌」咁玩。玩呢D Game, 戰爭只係其中一部分,仲有好多因素影響勝利。經濟、資源、生產、外交、機會牌,環境、時機等等。

勇武相信己經見盡頭了。我唔係當勇武手足係Condom,相反勇武仍然係最重要戰力,但已經唔足夠!我意思是民間武力已無法再升級,並不是應該停止勇武抗爭的意思,而係時候要升級,但唔係向「更高武力」的方向,而係向「非暴力抗爭」的方向升級。

我知咁樣實比人屌我泛民。容我先定一定性,我所指的不是泛民那種「唱歌跳舞叫口號投票」的非暴力抗爭,而是「阿爾伯特研究所」「非暴力抗爭手冊」系列 ( https://www.aeinstein.org/free-resources/free-publications/chinese/ )佢地從事非暴力抵抗的相關研究,研究現代社會多次不經過全面戰爭而推翻政權的案例,歸納出六大類,共198種抗爭手段。 之前已經有師兄貼過,希望手足參考一下: https://lihkg.com/thread/1555207/

我地要思維模式上重新定性一下,真正的非暴力抗爭並不等如過去泛民那種和平抗爭:

1。「非暴力抗爭」並非比「武力抗爭」弱的抗爭手段,反過來說是「無武裝者」對「武裝政權」的有效衝擊行動。我地無可能有槍、有催淚彈同其他武器,面對有軍備嘅敵人,用武裝衝突不可能勝利。相反, 各種經濟手段、理念宣示、不服從運動、抗議活動、干預及干擾行動,有無限的升級空間,可以愈戰愈勇。

2. 「非暴力抗爭」唔係同勇武割蓆,勇武手足嘅行動已可歸納到「佔領」一類。我哋應該理解「非暴力抗爭」為「不用武器的戰爭」。勇武抗爭一定要堅守Be Water的最高原則,來如風去無影,不要再堅守任何陣地。堵路也可以流水化,不用堵一整天。規模小但流動性高,比大規模但定死的行動殺傷力更大。

3。「非暴力抗爭」同武裝戰爭唔同,未必會係一兩場戰役,或者一兩個行動能夠迫政府就範,而係全方位全階層的不合作反抗,每個小行動,每次小事件加起來才會發揮巨大力量,所以應該改變以往「鬥多、鬥大、鬥強悍」嘅思維,放棄即係遊行鬥多人、全民乜乜行動等等號召,要用「鬥煩、鬥堅持、鬥長命」的心態去玩。

香港人唔該進化啦!唔好剩係識感情呼召啦!

有冇發覺由黎明行動開始到而家市民開始反感?黎明行動本來好成功。第一星期的黎明、破曉、晨㬢、旭日、曙光,令香港停罷左5日。唔好唔記得,其實主因係因為周梓樂同學嘅死!香港人就係咁,只會因為情感,因為悲憤而衝,但最後變成衝動。黎明初期,大部分市民雖然扮返工,但心中支持手足堵路,偏偏一班手足係到屌人地排隊,屌人地係奴工,人地內心會有咩感覺?

理大攻防戰又係,理大外面圍左2萬人,大家都唔知可以做咩,然後一大班手足係到屌人「救人呀,你地係唔係由得入面啲人死呀?」老實講,黑警唔係大晒,但勇武都唔係大哂。所以有冇發現文宣號召力都開始下降?D文宣出係唔係少左人Share?少左人行動?今個星期的黎明行動的人數已急速下降,港鐵全日停罷亦不復見,除左因為理大一戰我地輸得慘烈,歸根究底係市民開始厭倦。

唱歌跳舞叫口號唔可以改變政權但係單靠憤怒,屌人唔做嘢,屌人唔罷工亦不可以。如果手足淨係識得因為憤怒而行動,因為情感而抗爭,我諗只會愈來愈多人Offline。

現代社會無數個軍政府政權最後都因一連串「非武裝衝突」式的抗爭手段拉下台,「阿爾伯特研究學院」係研究左無數現代極權政府倒台的非暴力抗爭手段,而歸納出這一系列歷史上有效的方法。個人認為呢編文入面詳細列出的不合作運動先係出路。行動需要升級,但係不是向武力方向升級,而係向公民不服從方向升級,比勇武更需要智慧及團結,勇武行動宜應定格在流水式示威。全民不合作,才是對政權最大殺傷力。

手足,我地要轉GAME了。大家比心機睇多次攻略,其實好多已經做緊。好似之前人鏈咁樣,我覺得可以歸類為「集體行為藝術」一類,一樣可以感動大眾或者羞辱政權。集會、勇武行動要繼續、但打狗應堅守Be Water原則,不宜再玩堅守陣地,停留在持續不斷的快閃勇武是最頭痛的。罷工及被罷工都係好事,但太長久變相等於堅守陣地。其實快閃式罷工,不時癱瘓某地區一個朝早,喺經濟數據層面已經會反映出嚟,足夠動搖商界高層。

希望手足游說更多唔同團體/角色去分擔唔同抗爭工作。例如學生有學生做,醫護有醫護做,黃色商戶老闆各有各做,消費者有消費者做,藝術家可以創作、Youtuber可以拍片發聲,唔同角色自己用唔同嘅抗爭方法,唔需要下下全民勇武/全民罷工。(屌因為香港人本來就唔團結,好嘅角度睇係多元化,香港本來就等於一整個國家縮到一個城市咁細)有機會再同大家討論細節。

堅持,最後都係呢兩個字。烏克蘭Winter On Fire 廣場運動93天,到第92天人民都不知道明天會勝利,而我深信香港會勝利,但是愈接近勝利會愈黑暗,我們要有心理準備。

而勝利的準則是什麼?不單單是五大訴求,而是真!普!選!記住,只要一日特首唔係全民普選,立法會唔係全議席直選,我地都仲未贏!

就係咁,手足,加油!我地一定會贏。香港一定會有普選!一定可以還所有手足一個公道!

香城 Online
一位微小的 Game Developer 上

攻略 Links:

【論述】絕密流出!唔使需再流血,「和理非」聖經
https://lih.kg/1555207

「阿爾伯特研究所」「非暴力抗爭手冊」系列
https://www.aeinstein.org/free-resources/free-publications/chinese/
主力探訪放工曱甴同埋高官,冇嘢效益高得過呢兩樣。
值得慢慢細咪嘅長文
細味
18-11-2019 (原片)香港警察踩示威者頭部
https://lih.kg/1737274

你好我係拍片嘅本人,有冇人知道個手足點樣?可以幫手retweet 比多啲人睇到,想推到出國際記者報道,謝謝 Twitter link

https://twitter.com/Ng18607704/status/1196632031314137094
講得岩 值得推
幫推好文分享
爭取共識: 1124 8:30am排隊投票
https://lih.kg/1745055
好文推
冇錯,轉Game唔代表輸,同佢鬥長命!
推唔郁
pishhh
push 好用心
On
有人罷工先算啦港豬係大多數根本無法反駁
中環友集體罷1日工,根本香港玩撚完
提提大家唔係要報仇,係要堅持

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞