【拒保全攻略】被捕之後,點決定要唔要接受保釋?

84 回覆
62 Like 0 Dislike
好文必推

多謝!
理大手足們唔好咁易俾毅進仔大到, 自己認罪呀
佢地根本就無證據告, 一味靠嚇架咋
問題係佢放咗你 搵到證據都係會拉9你
好文必推
咁著住gear比人拉係咪入硬
好文
有用po 推
Push
推!
大規模清算嘅話
除咗成立到新政府
應該無乜可能

小型,sacrificial lamb 式
都要等共產黨施捨
而且機會都微
咁應該係告縱火/暴動?
希望有新d嘅應對手法
文中提及9成以上搵唔到證據
因為太多人
任何情況都話 我無野講?
唔比去廁所
無飯食
都可以記住當場同醫護講
或之後可以告?真係唔知
#老豆搵仔

留意被拘捕時間(唔係鎖手果一刻,係警戒講你已被捕果刻)(黃同事會幫手計算至少48小時)

向醫護要求飲食去廁所(基本人權)可以既要求飲食時鬆一鬆手扣(鎖左手飲食唔到,醫護忙人人都知,又唔俾家人陪同幫手,咁係咪警察想餵人飲食?)

女士記得提醒怕有幅射 用小便驗孕再照xray CT MRI安心啲 未有尿就乜都做唔到

俾警察嚇親呀要喊要投訴 向醫護講下點嚇親 嚇到抖唔到氣又心口唔舒服 佢地會幫你檢查同紀錄低

簽任何文件 包括醫療同意書 記得要有家人/律師 特別係好唔舒服時 咁就唔好亂簽野;未成年既更加一定要有監護人/父母先可以簽同做任何野

拘捕不等於起訴
警方會呃家人同病人係已被起訴 所以唔准見外界 包括未成年人 佢都話唔准見家人/陪同
起訴未 問律師社工多數會較清楚
佢地亦識被起訴既法律文件同程序

警察會襯無醫護時 疲勞轟炸病人 唔使忍架 記住向醫護講啦 會幫你處理同好好紀錄
必讀
有用
Pish
當然,你走之前警方會叫你簽張紙,表示目前你是在不接受保釋之下,警方放你走,他們會保留追究和繼續調查權利云云。

即係就算拒保之後,仍然有權繼續查你?

同埋拒保嘅時候係咪可以拎番哂所有個人物品走?

如果係被拘留果48個鐘期間,班狗會唔會突然同你講改變控罪(eg非法集結-》 暴動),跟住又再屈你坐耐啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞