面對現實,長期抗爭,分工合作

71 回覆
73 Like 2 Dislike
個運動到依家已五個月有多,各種各樣的抗爭方法都試過。有時Work,有時唔Work。6月有兩日有分別有100萬同200萬+1人走出來。好多人想重演呢兩場遊行。不過現實係POPO已經唔會俾我地咁做,申請不反先拒絕,有人出來再放TG。
6月到而家都有人持續堵路,不過好快就熄左火,成效都唔大。
另外,仲有人一直持續發起三罷,不過現實就係參與既人真係唔多。罷工係一種「傷己傷人傷政府」的做法,唔單自己會冇左收入來源,其他人都一樣,而透過呢一招向政府施壓。現實係喺傷到政府之前已經傷到自己其他人。有啲人家有高堂要養,而有啲家中小孩,都好難做到罷工。我地可以鬧佢地只顧自己家庭,唔理香港。只係呢個就係現實,佢地唔參與,我地都只能表示無奈。
而透過各種方法逼使其他罷工,例如堵路阻黨鐵車門,成效好微,鬼叫香港人既返工意識同能力咁強,排除萬能佢地番工。

以上講既三種方法喺媒體同連登都比較常見。

而較少人提既有「黃色經濟圈」。

我自己都出過Post,不過沉左底。

黃色經濟圈—黃腳印計劃(1)黃色飲食
https://lihkg.com/thread/1727659/page/1?post=899a4ab1d61d727a05426281ec6005898616ae26

而家呢個時勢對抗爭既一方好不利,特別係POPO已經唔當人係人,有好多手足都受到不人道既對待。喺呢個情況下,請各位手足將焦點放喺「如何有效抗爭」上。手足每一個都好珍貴,唔想再失去!要達到抗爭目標,可以用不同方法。

講左咁多廢話,咁點做先得架。

就係分工!分工!分工!

個人建議日後大家開Post時喺標題上先標示:「䇿略」、「行動」、「文宣」、「放料」、「後勤」呢五個類別,

䇿略Post,請提出實際建議並且指出建議既「效果」「風險」同「可行性」。現階段最需要谷!

例如:
「䇿略」整多次超多人大遊行

效果:
可以展示民意俾政府同國際
聚手足互相支持

風險:
POPO未必批準
批準左都有機會中途叫停
參與者有機會被捕

可行性:
喺罷搭地鐵既情況,好難運到咁多人入港島或九龍,可行性偏低

行動Post,請盡量放啲個人都可以做到既野,例如簽聯署,捐錢俾星火等等

放料Post,請盡量Post已FactCheck既資料,唔好話「已FC」,因為我唔知你點FC。如果係一手資料,都請你指明點一手法。

文宣Post,有手足做左宣傳文案,例如日程表,可以放出來叫大家留意。

後勤Post,要求人地幫手既Post,針對能力去做。最簡就係物資支援,同點樣支援,或者做文宣、網頁諸如此類。

每位手足都希望光復香港,五大訴求可以成真,因此更需要分工,覺得自己腦筋好既就度橋覺得自己設計掂既做文宣認為自己係天文台既就收料同放料。總之大家同心合力,一齊為香港努力!
冇錯,標題要清晰,唔好做標題黨
18-8-2019 (原片)香港警察踩示威者頭部
https://lih.kg/1737274
高質 推
週一至五,中環和你lunch,中環成功,但點解唔可以18區?

週六或日,每週一次大遊行,港島+九龍,下週對調
push
長期抗爭呢樣唔少得!
標題係令大家可以分到資料類別,黃色圈要長期做。
要推一個活動,需要時間話俾人知,好多人唔係唔JOIN,而係根本唔知。
仲有點樣長期Keep住都需要方法。

好嘅建議 手足要跟
黃色經濟圈 唔係黃色餐廳區
成本效益
先做飲食,等大家有FO,之後可以推到其他行業
為左手足安全(我地已經冇左好多),各種方法都要分析,覺得Work既去做。
以而家既黃店去介紹其他唔同行業既黃店,可以快D建立到黃色經濟圈既雛形,當然黃店介紹既都要經過審核
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞