一人一句老師嘅世界級名言

970 回覆
198 Like 3 Dislike
step by step

數學老師?
顏良斬關羽

都岩,唔夠斬姐
死雞撐飯蓋
硬筆書法
上堂寫哂step係黑板 然後同學生講
你地做咩抄啊 錯架喎
唔抄筆記既人係腐朽
寫返低,腐朽兩個字
訓導主任:你哋今日嘅表現只可以用兩個字嚟形容!!好醜怪!!

仲要係係禮堂全校師生面前大大聲講

之後樓下成個6e班(爛仔班)異口同聲話:三個字wo!

禮堂歡聲雷動,我班主任都忍唔住笑出嚟

聽講之後e班每人記左一個小過

sor自膠

好似係a班講

On9當有趣咩
有冇咁大單呀
笑下都記過

乜鳩呀,成單野都冇人比人記大/小過
你幾是幾刻保持精神面貌先返嚟啦

唔好話小過
連缺點呀,警告都冇呀
仲有呀
E班邊撚到係爛仔班呀
唔好屈得就屈
1.今次既測驗大家都做得好好,
高分既好高分,低分既都好低分
2. 各位同學,下星期二會有突擊測驗

勿相認
坐這山,望那山,一事無成

中文/文學?

通識?
一位同學的媽媽去世了,以下係一位女老師對該位同學的說話。

女老師:「跟媽媽再相見的日子,又近一天了。與主編織更多可紀念的時光,留待他日,跟媽媽分享。
校長:準時等於遲到

以科學角度嚟講,佢冇錯,世上只有早到同遲到

用時間概念黎講人人都係得個時既1分鐘
即係如果我比1份野全班一齊睇,我燒左佢係咪等於冇左30份

做同一件事的確冇分別
例如計一條數要一分鐘
30人同時計都係一分鐘
1個人計30條數就30分鐘
但30條數分俾30人計就只要一分鐘

利申:工程撚

搵個小學雞都識啦 洗唔洗利申埋工程撚

Sorry. 只係想講用工程角度諗時間價值

係咪想講計幾多工既問題?

假設堂上有一個project,30個人每人做1分鐘就做完,但咁岩依一分鐘比你阻住搞到做唔到喎,咁老師就要你留堂自己一個做,咁最後你要做幾多分鐘?
又或者如果你係一個殺人犯,你殺左一個,所以要判十年監,但如果你一獲殺左三十個人,你就一定唔止判十年監咁少
利申 鳩up

錯類比,本身條問題只係普通嘅time cost.
舉個例,飛機delay嘅report 如果認真講係人數乘delay咗嘅時間。因為呢個total time cost先係個total loss to society 。
機會成本上黎睇,每個人嘅一分鐘成本都唔同,所以一個群體delay咗,成本一定唔至一分鐘

正解出面
成班小學雞仲係度笑以為自己計數好撚叻
上面仲有個話去小息
最多咪入IVE
你頭先晒左1分鐘
全班30人
姐係30分鐘

笑到停唔到
唔好同我講佢教數學

其實冇錯
唔好用數學概念咁諗
假設大家嘅1分鐘同樣價值
浪費30個1分鐘咪30分鐘

你煲一隻雞蛋用5分鐘,兩隻雞蛋唔通要10分鐘咩?一齊煲架嘛

咪臭係... 中文黎講係30個人既一分鐘 但同時發生係同一分鐘入面 哪來30分鐘呀

又唔係咁講法

出來工作,一個project,搵3個人,7日完成。你份報告都會寫21 man days

成本效益理論嘅概念唔係個個有嘅 由佢地啦
如果你阿sir我講粗口,我一定同你講,抵撚你死
英文Miss : have you copy? Let me check 一上堂就重複100次

數學醫生:呢個concept 係超級非常極之重要

Have you copy
Let me check
We are waiting for you
Hurry up
"知唔知讀asso係鬥咩? 係鬥快醒"
因為佢呢句說話我先發憤入得返UGC

Lo?

個阿sir 係咪踢波打龍門?

巴打個老師係咪姓黃

我係X樓樓梯都聽到你地係度嘈呀
lm
有一個一講就肯定會相認

而家係走火警 唔係睇風景

沙田?
恭喜你呀
距離M記炸薯條又近左一步啦

中學成日病,身子差
好多老師睇我唔起
話我上堂成日訓
功課又交唔齊
默書測驗又唔蒲頭
係同學/屋企人面前落我面

到中六既時候試中西藥療法
之後身體好轉令我做到手術
但係番到學校俾人笑俾人串少不免

之後有啲老師肯幫我
攞私人時間黎幫我補習

最後攞到HKU offer之後
即刻買十打西餅番學校
事實上唔係想見到果啲教畜
而係衷心多謝幫我既老師
果下我真係喊出黎
知恥近乎勇
你知唔知做人最緊要係咩啊?係個 心 啊!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞