一人一句老師嘅世界級名言

970 回覆
198 Like 3 Dislike
Um...唔好問啦 你都知重點係喺呢三張紙入面 假如俾左咁多日時間 都讀唔掂呢三張紙咁就好弊架啦
我仲聽到有聲

心諗你唔係聾既點會冇聲
You!
"Standside" the locker! (Stand beside)

"Gout"! (Get out!)

我係走廊都聽到你地班把聲

翻黎hea住過 不如留喺屋企打飛機!
唔准高過我
點解我聽到有聲嫁
_金明sir: 毛主席講過,數千古風流人物,還看今明
然後係黑版度勁霸氣咁寫自己個名 金明
你頭先晒左1分鐘
全班30人
姐係30分鐘

笑到停唔到
唔好同我講佢教數學

其實佢冇錯
alternative time use係可以咁睇
你頭先晒左1分鐘
全班30人
姐係30分鐘

笑到停唔到
唔好同我講佢教數學

其實冇錯
唔好用數學概念咁諗
假設大家嘅1分鐘同樣價值
浪費30個1分鐘咪30分鐘

你煲一隻雞蛋用5分鐘,兩隻雞蛋唔通要10分鐘咩?一齊煲架嘛

未話唔可以用數學去諗
有次上堂,個老師見到唔知啲乜,有個同學就問佢有咩證據,然後個老師就答: "我對眼就係證據"
然後跟住兩年係咁聽到啲同學講我個鼻就係證據,我個口就係證據etc

好熟 沙田?
Why is it valid
我唔係怪你呀,我只係怪你哋唔温書呀
你頭先晒左1分鐘
全班30人
姐係30分鐘

笑到停唔到
唔好同我講佢教數學

其實冇錯
唔好用數學概念咁諗

烚一隻蛋要幾耐?
烚兩隻又要幾耐?
冇睇下面
有人講咗
各位中五中六同學
望住望住
掂唔掂?掂! 明唔明?明!
呢個位我地係屈機架
捱埋佢喇

有聲既

各位同學留意
依個位極度重要,同我打5粒星落去

我睇過咁多年考評局 最鐘意出依類型既文言文
得閒同我背左佢, okay

仲有五分鐘,捱埋去捱埋去

用時間概念黎講人人都係得個時既1分鐘
即係如果我比1份野全班一齊睇,我燒左佢係咪等於冇左30份

做同一件事的確冇分別
例如計一條數要一分鐘
30人同時計都係一分鐘
1個人計30條數就30分鐘
但30條數分俾30人計就只要一分鐘

利申:工程撚

搵個小學雞都識啦 洗唔洗利申埋工程撚

Sorry. 只係想講用工程角度諗時間價值

係咪想講計幾多工既問題?

假設堂上有一個project,30個人每人做1分鐘就做完,但咁岩依一分鐘比你阻住搞到做唔到喎,咁老師就要你留堂自己一個做,咁最後你要做幾多分鐘?
又或者如果你係一個殺人犯,你殺左一個,所以要判十年監,但如果你一獲殺左三十個人,你就一定唔止判十年監咁少
利申 鳩up

錯類比,本身條問題只係普通嘅time cost.
舉個例,飛機delay嘅report 如果認真講係人數乘delay咗嘅時間。因為呢個total time cost先係個total loss to society 。
機會成本上黎睇,每個人嘅一分鐘成本都唔同,所以一個群體delay咗,成本一定唔至一分鐘
你頭先晒左1分鐘
全班30人
姐係30分鐘

笑到停唔到
唔好同我講佢教數學

其實冇錯
唔好用數學概念咁諗

烚一隻蛋要幾耐?
烚兩隻又要幾耐?

唔係數學呀!
識啦嘛 好 飛 飛 飛 今日進度好好
sport day橫風橫雨
濕鳩校長堅持要red cross揼着雨步操(最後好多人病左)
自己就擔哂遮講風涼說話:不怕風不怕雨 xx同學做得到
之後比人屌左好多年仲屌緊

相認

FUCK!! 見過 2013年

元朗
咪埋眼望住我
小息之後,訓導主任開咪講:「操場打緊波嘅同學,請你立即離開地面。」
有人上堂瞓教 老師話:「個頭凌空」
嚇到我 畫面出晒嚟
請同學根據你地嘅時間表就坐
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞