Poly 自首撚 - 朱媛=朱容基孫女?

354 回覆
578 Like 22 Dislike
有冇英文版本
轉過去twitter 🙏🏿
班毅進仔識鬼老朱咩
會唔會其實朱援只係妹仔個名
救果二個人一個係妹仔一個係主人
搵到個妹仔=搵到個主人
所以唔出名一齊走果個 先至係真正既官/紅二代
照道理老鼠曾咁老謀深算無理由會對住攝影機面前叫果個人既名
姐係守護孩子一早知再放水出去?
其實佢係咪講支援唔係朱媛呀
當年,朱元璋有24房子孫。考慮到隨著子孫繁衍,可能會名字重復,朱元璋於是親自為子孫們制定了取名命字的原則和方法。他為24個兒子的後代世系,各擬定了20個字,每個字為一世。凡子孫初生,由宗人府依據世次順序取雙名,雙名中的前一個字即太祖所取,後一個字則必須是一個以五行做偏旁的字,五行則以「火、土、金、水、木」為順序,如「火」為朱元璋孫子輩命名所用偏旁。

在朱元璋為24房子孫所取派語中,長房東宮懿文太子朱標的後裔世系派字是:「允文遵祖訓,飲武大君勝,順道宜逢吉,師良善用晟。」第四房燕王府,即後來成為明朝帝系的朱棣後裔世系派字是:「高瞻祁見,厚載翊常由,慈和怡伯仲,簡靖迪先猷。」如建文帝朱允炆,即是朱元璋長房「允」字輩,「火」行。又如最後一個皇帝崇禎朱由檢,即第四房第十代,屬「由」字輩,「木」行。

如果真係咁樣起名,應該係木字邊?
佢真係朱元璋後人黎
佢同佢呀爸、呀爺..既名係跟足朱元璋既族譜命名法
係佢個仔開始冇跟
反了反了
豬肉基唔係習派
唔直接聯絡啲狗
搵老鼠幫手都正常

另外你覺得朱緩叫得郁佢阿爺放全部手足走咩
就算見到佢個名都冇人會估係朱鎔基孫女掛
有冇人知第二個叫咩名
應該唔係插手
似係個孫女自己去幫手
要插手都係叫啲𡃁去搞啦
呢樣就唔知了
但佢地既對話係 朱援係邊
守護孩子: 係 係到 我帶你去搵佢
唔夠十八歲自首只係掛羊頭賣狗肉
真正係想運權貴家屬走

唔怪得知要玩圍城 唔似暴大咁強攻
驚啲POPO打錯或者姦錯人
你覺得我哋起晒佢底
佢就會俾popo拘捕坐十年咩
係咪太睇少中共權貴對香港司法嘅影響力?
諗都諗到佢唔係「擔心」青年人先走出黎啦
無中央默許佢會入理工
如果真係咁大義凜然既中大又唔走上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞