其實唔知自己仲捱唔捱到

327 回覆
1257 Like 22 Dislike
黎緊
頂住,希望在明天
屌 頂撚住呀
不要怕,只要信
記住
一定唔可以投降自首

自首=你認咗你暴動,唔洗點搞就等入冊
佢拘捕你=你喺學校走唔到,不過佢懷疑你暴動,要佢搵證據

一撚定會救你哋出嚟,一,撚,定。
我哋與你同在,別放棄、別動搖信心,等我哋
一定一定唔可以自首

投降就真係冇彎轉架啦

清乾淨自己全身上下所有抗爭嘅痕跡!!

你只係留係校園嘅學生!!一定唔會告得入架

所以唔準灰!知道未!!我地一班手足要同你地齊上齊落
都已經捱左咁耐
放棄咪sai曬,最多坐定定等佢攻入黎,同你投降冇分別
收皮啦屌你老母,你成身連碌尻都係二噁英,祝你早日歸西
60萬人救緊你哋
頂住
1) 沒有罪行可以純以某人身處某地方就可以入罪,除非該處所/地方有法律明文禁止進入,通常也要有明確的圍欄,如機場禁區、軍事禁區等等。相反,如理大咁樣,地方大,又多出入口,本身咩人都可以進出,佢唔係禁區,純粹身處其中未必就犯法,不過當下處境會令身處當中的人被警方懷疑,所以大家要有被捕準備。簡單嚟講,留的話,冇證據證明該人做過違法行為或身上有違法物品,咁都係清白之軀;走的話,只要都係清白之軀,咁警察都做唔到啲咩,雖然佢要拘捕你亦阻止唔到佢。所以走定留,各人要自己判斷自己情況而定;

2)差佬會唔會話你管有攻擊性武器或物品作非法用途?咁警察就要有證據證明該人或該地方的擁有人或管理人管有(possess)有關武器或物品,而所謂證明/證據,就係指人證(例如警察作為目擊證人) ,或物證 (片、鑑證等等)

3) 咁又會唔會告你非法集結(unlawful assembly) 或暴動(riot)?咁都要證明某人作出了擾亂秩序的行為(disorderly conduct),參與了有關罪行;

4)講緊嘅呢啲刑事罪行,主要針對個人行為及思想意圖;

5)不過,一定要做好被捕的心理準備。被捕時最緊要保持冷靜,儘量不要落單,最好多幾個人一齊;「我冇嘢講、我要見律師」;

6)被捕不等如起訴,起訴不等如夠料告得入,當然要睇各人案情。
頂住呀手足!
撐落去啊 好多人喺出面嚟緊
一定捱到
手足你要加油 我哋唔會放棄你!
頂住 唔好投降!
加油!就到啦!
出邊真係好多人衝緊黎架,一定要捱呀!
一早叫你地走唔肯走而家賴尿
無電點睇
唔好投降,係學校有罪咩
屌就一定屌硬你哋
一早叫咗走咁多日都仲要留
不過救都一定會救你哋
手足一個都不能少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞