中大舊生嘅真心話: 勿割段王爺

1207 回覆
7504 Like 58 Dislike
Tui
Push
停一停 推一推 諗一諗
佢兩邊都比人屌 仲堅持不割到宜家算係咁
佢肯出嚟談判已經好好
八大有邊個校長食個Tg?
我們回想一下,從六月到現在仍能生還的原因,就是因為我們冇春袋。

雨傘時,大台、學生領袖、佔中發起人是春袋。政府見到摸到,即爽叫:正呀喂!馬上扮對話,實揸爆;你佔路,你又現左個袋底嘞,他們又可出動日日出狗、黑(其實都冇分別)打你袋底,打得多,成個運動就會痛,痛多易爭拗,拗多易割蓆⋯⋯往後,都是歷史。

五年前袋底之痛,歷歷在目。

寧可一思進,莫在一思停。今天我們如水回歸,個勢萬幸能保持,最大原因就是我們已經進化到冇春袋。政府揸不著,踢不中,才一直亂章至今。

對家找不到我們春袋,我們卻一直小心翼翼去找出政權春袋去撚:和理塞、和理飛、罷買、登廣告、㩒錢⋯⋯坦白講,又時撚中有時甩手,冇計,本來春袋就不好找。

而對家由於急了,開始想替我們生個春袋,於是之前係咁去氹你對話,找大學、找中學、找人扮市民傾,又去撕連儂牆等你守,幫你整袋底。

所以今次攻打中大及其他學府,其實邏輯上也是這一招。如果佢要捉學生抗爭者駛乜入去?週街都係。所以現在吾係引蛇出洞,而是引蛇聚洞。你有嘢要日夜咁守,嗰度就袋底。

我咁講好容易會俾指為散水撚,但你要平心靜氣諗,依家奮戰個位,係咪對家嘅春袋呢?如果我們力量同對家本身已經吾對等,為什麼你仍然將你不多之力,用於護一個對方替你準備出來的春袋,而不去重撃對家春袋?

好好想一想,讀聖賢書,所為何事?校園是個殻,學生和精神才是主體。港共春袋在哪,我們重拳就在那。香港人,打春袋。

BTW,國家缺美金,你哋乖啲唔好搞亂人哋集資呀!
尊重中大人諗法
佢算係咁啦,比起其他校長
poly件野仲他他條咁係hotel icon食飯喎佢老味
支持
支持
佢肯傾個下已經差好遠
唔係話當佢神咁拜
但你你望下cityu果班高層

我明佢身位無得話支持魔法,但我覺得佢篇野起碼覆述學生訴求囉
文宣戰要人

連儂要人
推!!!!!!
我都係中大人 希望大家冷靜啲 你諗下大家幾多難處 淨係可以食午飯就出嚟唔可以strike 校長做盡la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞