11月10日其中一位被捕消防員最後對港人寄語

1165 回覆
5497 Like 22 Dislike
「救火/救人,我最後選擇咗救香港。」

我只係一個傳話人,請唔好問點樣會得到依段說話。說話來自11月10日其中一名被捕消防員F先生。知佢守九龍,年資近十年,被捕時遭跪頸對待,頭部面部傷勢頗為嚴重,身體多處都有受傷。

以下係佢嘅說話:

「我有兩個細佬,一個就快出世,我老婆個肚九個月大,琴日仲係佢生日,依個生日一定令佢好難忘....我冇機會見到個仔出生啦……對老婆真係好唔好意思,以後要佢一個人撐…」

「救火/救人,我最後選擇咗救香港。見到班十幾歲嘅上前,我作為大人都唔忍心袖手旁觀,都想盡能力幫手。」

「我個仔今年2019出世,香港到2047後,佢正值青年時就要面對中共全面地管治香港。如果我哋輸咗,教科書只會話2019年香港有一班暴徒搞亂香港,受外國勢力干預想推翻政府,想分裂國家,搞分離主義。今年6月到依家嘅抗爭會變成教科書歷史,到我個仔大個嗰陣時,佢唔會知道老豆為乜坐監。」

「無論係70後定80後都好,都可以搵到自己係運動入面嘅定位。不能夠等待別人幫我哋清算,等待唔會換到勝利。我哋退縮只會令佢哋更加肆無忌憚,開槍嘅開槍,捉人嘅捉人,打嘅打,殺嘅繼續殺。就係因為佢哋覺得自己冇嘢好驚,唔需要承擔責任。」

最後佢打咗少少字畀我:

香港人加油
喊左屌你老未
天佑依位手足
消防
P牌自推。希望更多人見到一齊同我地努力緊既手足。
唔好再話要養家呢樣個樣
大家都係香港人 一齊守護呢個香港 ,得唔得?
班被罷工養家撚想講d乜?

推比想放棄嘅香港人睇
男人老狗 喊左
希望推到上熱門一排 比更多人睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞