1989年,百萬香港青年為北京學生發聲。

274 回覆
1172 Like 5 Dislike
唔理佢當自己係香港人定中國人 當日行得出嚟就係支持建立民主社會 咁今日唔係同樣爭取緊民主咩? 唔理解呢種人心態
今日我都新翻睇咗64記錄片
講真柴玲真係幾賤我唔知佢俾人放大定點 講得出呢句真係無得洗白

仲有果時就係因為有大台 係天安門廣場好多人搞小圈子奪權仲有左膠 叫人唔好搶槍 邊個搶槍就篤佢出黎

六四一定要平反
但班「學運領袖」其實都唔係咩好野 千祈唔好神化

六四雖然冇爭取到啲咩 但播下了革命的種子
香港人吸收教訓進化再進化
我估佢答唔到
同埋講呢啲可能鬧交
大把連登仔咁講好撚耐啦
1.細個受國民教育影響 民族意識強
2.睇開中共media 出左國難改習慣
3.出得國都係有錢 中共集團下既得利益者
btw你睇twitter有時都會見到簡體字 係講人話 當然佔少數
唔係幫強國人講說話 都係以事論事
放心,你唔會
咁唔好了
你呀媽當年到今日 都錯晒
我諗唔多唔少因為中國發展愈黎愈勁
我老母成日話香港跟唔上大陸

啲廢老覺得邊度勢力大就撐
依班人97前走曬,香港依家班中老年係150一車車落黎個d
真嘔心
好多都係當年撐64依家就覺得出嚟嘅抵死

發生係人地度 唔影響到自己就覺得人地慘一影響到自己少少生活就覺得人地阻住
屋企深藍
佢哋當年的確過百萬人行出嚟,但係未必個個都一定係因為有良知或者打從心底支持學生而行出嚟
至少我聽老豆講,當年因為有朋友陪一齊去所以佢去
而佢去嘅目的其實都係當同frd出下街
我老母話佢當年整埋banner文宣,都係本住有frd一齊玩玩下嘅心態
唔信你可以詳細啲問下長輩,當年好多人都有出嚟行
但係再問深啲嘅時候,佢哋會話唔記得啦太耐,或者唔知點解會用開心嘅tone話你聽呢段經歷
如果佢哋認真對待呢件事根本隔幾耐都好難忘記,甚至無可能提起個陣會用開心tone好似自己有份參與見盛事而感到興奮

簡單講呢過百萬人好多都係依家嘅淺黃
可能有過半數都係志在參與出嚟湊人數
加上嗰陣社會安寧豐衣足食見證中國強大
個個都話大國勃起打曬飛機 造就左呢班利益為主嘅自私撚
所以可能幾十年後依家嘅淺黃都會隨年紀增長而變藍
唔係年紀嘅問題,係心態上嘅問題
佢地比人洗晒腦 對我地嘅觀感好差
928一樣
幾多人趁熱鬧出黎
想當年香港人睇住中共血腥打壓 基於血濃於水同中國人概念 大家覺得不可切割 再出於同情心所以先出黎
今時今日呢班人仍然都係咁諗 再加埋睇cctvb瘋狂spin示威者幾暴力 又報下大陸政府官員講呢場示威係港獨 自自然然就成為藍屍
我唔覺得呢堆人真係知咩叫民主自由
同我地69 616一樣
d人一邊repost扮有良心
但從不參與任何事
遊行為打卡
罷工又唔敢 仲埋怨唔早啲塞/塞勁d

diu
醒下啦 仲諗住人地對你有良知會同情憐憫
係 所以你留意下身邊人 可能好多都係咁
200萬認遊行個嘅都有出一次 之後都係repost下話好嬲
跟住照常生活 阻佢搵食可能係心屌你
佢哋依家又唔係扮有良心 佢哋都會覺得抗爭係正確
不過可能心智唔夠堅定 容易被其他嘢影響取態
加上人越大越希望穩定,抗爭呢啲動盪時期先會發生嘅嘢梗係唔希望發生係自己身邊,所以會慢慢變藍

唔係分化撚 佢哋都係同路人
佢依家都無低頭喎.......

只係跪低含到雪雪聲啫
梗係繁體啦,香港嚟㗎

又覺得依家咁好點解要反

以前六四時就話唔好者
依家咁好都反
一定係外國勢力想搞亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞