為左救中大嘅兄弟,你地竟然去到咁盡

305 回覆
5886 Like 23 Dislike
攻入狗屋,仲要燒埋佢
燒藍鋪,燒聖誕樹,燒列車,拆路軌
用自己架車頂住啲狗車,搞到自己畀狗拉出車暴打
18區開花,連土瓜灣都唔放過

有呢份情義,點可能輸?
經過今日,呢場革命有乜可能會輸?
驕兵必敗
今日既戰鬥盡見手足之情
唔係驕傲,而係散佈正能量
可以樂觀
但絕對唔可以鬆懈
中大有事 中大人唔會走
香港有事 香港人唔會走
今日中大被攻陷 明日你屋被攻陷
今戰無得事
中大人我愛你
香港人之前積累左太多負能量,今日要一次過還返曬畀黑警

我地有情有義,勝利係屬於有情有義既香港人!
贏也在人敗也在人
今日驅使光明頂呼籲運送救援物資到中大
他日打動左膠出少句聲當幫忙
中大係香港既縮影,守得住中大代表守得住香港!

CUHK must not fall !
所有平時有結界嘅地區為左中大同學經已解鎖tg 任務,中大人,我地係到
我係度振奮士氣,你係度做緊乜野

香港人仲未夠負能量咩

支援中大人是香港人責任,屋企人有事,點可以唔幫手!
你岩呀!所以班狗一定輸
同green object講
tu as tout à fait raison !

我地今日守得住中大,但損受亦唔細,成本頗高,一定要盡快諗長遠而有效既對策!
證明到香港人仍然有好大動員能力
都證明警察有幾不濟,除左出外掛用實彈外,係冇辦法擊敗香港人
只要十八區開花、塞馬路,狗就到極限
作為土瓜灣土魷一隻都feel到今晚土瓜灣班街坊真係為左救中大都落曬力
按歷史規律,香港人必勝

而共匪係冇可能自願改革,只有格硬將佢搓圓㩒扁,共匪宜家對內又豬瘟又蟲災,國內嘅豬同埋生果賣出嘅市價已經貴咗好多倍,對外香港事態已經通曬天又同美國打緊貿易戰,相信宜家共匪正處於1989年六四以後30年嚟最大嘅一次內憂外患,香港係有機會贏

各位要明白呢個歷史規律,喺大家都有去為民主自由而努力嘅前題之下,其實係一定會贏,只係我地唔知道幾時先會贏呢個過程仲好可能會好漫長同有好多挫折。但最後一定會贏

點解呢?原因好簡單,因為呢個係人類歷史發展嘅必然趨勢,舉個例,起初人類係原始部落社會,居住族群越嚟越大,慢慢出現唔同文明、秩序、分工、經濟,後來就演變成封建君主專制社會,由皇帝皇室為核心,以君主至上或者上帝嘅名義以極權去管治國家

後來歐洲啟蒙之後神權至上嘅觀念受到挑戰,學者開始衝破傳統思維框框,思想同科技得以進步,促使民主思潮萌生,至於人類文明由君主專制時期轉變為民主自由時期,係由法國大革命開始,距離宜家已經超過200年嘅時間,我地可以睇到呢200年,有唔同民主自由制度推翻一個又一個君主專制政權,由民主制度取而代之,當然,期間都有斷斷續續出現大大小小專制嘅復辟,例如拿破崙復辟帝制,希特拉葬送魏瑪共和國,但法德兩國最終都係番返去由民主共和嘅制度下統治。

中國亦都一樣,中華民國遷去台灣之前都叫做短暫實現過民主(1947年頒行中華民國憲法 - 1949年中華民國敗走台灣),可惜比中共打敗,自此大陸疆域嘅民主進程中斷,香港1997年之後亦直接受到中共獨裁政權嘅波及,但係,嘅然人類過去幾萬年都走唔出呢條規律,只係存在咗70年嘅中共政權又點會走得出呢條規律呢?可以預見中國最終亦會好似法德兩國咁,極權最終都會滅亡,最後都會番返去民主共和制度之下統治

要記住,由法國大革命至今200幾年嘅時間喺成個歷史長河之中只係佔好短時間,你可以視之為過渡期,由專制到民主嘅過渡期,已經過渡咗200年,你可以睇下今日成個世界,民主政權成為咗多數,專制政權已經成為少數,而我相信,宜家嘅我地已經身處喺呢個過渡期嘅末期

所以,全球民主化其實係歷史發展嘅必然,將來係一定會發生,前題係必須大家都要去為民主自由而努力,正如呢幾百年嘅人一樣,冇佢地嘅努力都唔會令民主得以喺世界擴散,人類歷史發展規律一直引導緊我地,我地要跟住呢個規律,各安其位,做好自己抗爭要做嘅工作,順住呢個歷史規律去走,最終我地一定會為香港帶嚟真正嘅民主自由

#五大訴求缺一不可
#永不割蓆,永不分化,保持改進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞