交通意外對方唔肯賠錢

42 回覆
0 Like 0 Dislike
架車之前俾人hi 花左,
見對方都有say 哂sorry,話整完照賠番,咁就簽左和解紙,寫番車房整完實報實銷咁賠,但宜家佢話嫌貴唔肯俾,可以點做?

係唔係唯一方法報警去小額錢債追?
但聽講小額錢債好廢,嬴左都未必拎得番錢
有無人有經驗幫下手
未收錢簽乜嘢和解紙
未收錢簽乜嘢和解紙

無撚有錯
依家啲人真係on9 未和解完成又走去簽
和解左又唔撚簽 搞到比人反咬多啖
不嬲收晒錢先簽和解紙
講到明和解紙梗係和咗解先簽
咁佢唔肯賠就報交通部啦
未收錢簽乜嘢和解紙

無撚有錯
依家啲人真係on9 未和解完成又走去簽
和解左又唔撚簽 搞到比人反咬多啖

果下撞完又未知要整幾錢,以為簽左張紙寫明會包整番果part 就ok(都係噴番油幾千蚊)
我on9 左咁宜家係唔係無野做到??
咁佢唔肯賠就報交通部啦

過左報警有用?
過程係我泊係路邊,佢double park hi 花左我
整花人架車D陷家剷死全家
整花人架車D陷家剷死全家

咁又禍不及妻兒
車台真係咩on9仔都有
咁佢唔肯賠就報交通部啦

口同鼻拗,有cam都無用,實俾黑警曬鳩你

btw未解決 簽乜和解紙
和解紙係民事合約,要睇你張紙點寫,如果寫得好清晰係有應付未付,要待實際報價後再畀錢,呢個係有條件合約,對方未履行,而對方現對唔肯履行,算係毀約。

當然,應付未付部分,對方質疑報價唔合理,呢個係可爭論之處。

想搞大件事可以照報警,和解紙只係民事和解,並不影響黑警執行刑事檢控權力,當然黑警會否進行刑事檢控就另一件事。
和解紙係民事合約,要睇你張紙點寫,如果寫得好清晰係有應付未付,要待實際報價後再畀錢,呢個係有條件合約,對方未履行,而對方現對唔肯履行,算係毀約。

當然,應付未付部分,對方質疑報價唔合理,呢個係可爭論之處。

想搞大件事可以照報警,和解紙只係民事和解,並不影響黑警執行刑事檢控權力,當然黑警會否進行刑事檢控就另一件事。

當初就係知黑警黎都係叫我地自己解決,所以先無報
佢點解要賠?
呢個係憑佢自己本事和解返黎既賠償金
係佢叻仔

佢點解要賠?
呢個係憑佢自己本事和解返黎既賠償金
係佢叻仔

正常做法:
交通意外後一定要報警做記錄
,如果十日內唔和解要搵交通部
如果無報過警就好Q 麻煩,因為無證據,佢唔認數你吹佢唔漲(除非有cctv/其你車cam 影到)
你而家唯一做法:撞車地點搵返所屬既交通部到報案
例如你係大圍撞既就搵返新界南交通部問下( 帶齊資料 咩車牌,對方司機資料,有無現場影相?)睇下個邊點同你搞
你和解左 已經冇得追數
正常做法:
交通意外後一定要報警做記錄
,如果十日內唔和解要搵交通部
如果無報過警就好Q 麻煩,因為無證據,佢唔認數你吹佢唔漲(除非有cctv/其你車cam 影到)
你而家唯一做法:撞車地點搵返所屬既交通部到報案
例如你係大圍撞既就搵返新界南交通部問下( 帶齊資料 咩車牌,對方司機資料,有無現場影相?)睇下個邊點同你搞

sor,睇唔到簽左和解紙 樓主自己俾整車喇
樓豬咁on9,幾千蚊當買個教訓
on9真係無極限
和解紙寫
對方願意賠償右邊車門噴油一次

今次當on9,咁下次應該點?
個問題係即時報唔到價,咁照報警,交俾保險搞?
同埋對方呢一刻係話貴,如果我wtsapp 引到佢講幾錢肯俾,係唔係可以代表佢未俾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞