必睇!2020歐洲國家盃外圍賽最後兩輪出線形勢!

125 回覆
6 Like 6 Dislike
首名出線有咩用
種子隊
最新分析!

Group A

英格蘭:線已出
捷克:線已出
科索沃:附加賽(Path D)
黑山:局已出
保加利亞:附加賽(Path A/B/C)

Group B

烏克蘭:線已出
葡萄牙:贏盧森堡;塞爾維亞贏唔到烏克蘭(至少有得踢附加賽)
塞爾維亞:贏烏克蘭兼葡萄牙贏唔到盧森堡(至少有得踢附加賽)
盧森堡:局已出
立陶宛:局已出

關鍵賽事:
盧森堡 vs 葡萄牙 17/11 2200 HKT
塞爾維亞 vs 烏克蘭 17/11 2200 HKT

Group C

德國:線已出
荷蘭:線已出
北愛爾蘭:附加賽(Path A/B)
白羅斯:附加賽(Path D)
愛沙尼亞:局已出

Group D

丹麥:對愛爾蘭不敗;輸俾愛爾蘭唔多過一球而瑞士贏唔到直布羅陀;瑞士輸俾直布羅陀(至少有得踢附加賽)
瑞士:對直布羅陀不敗(至少有得踢附加賽)
愛爾蘭:贏丹麥(至少有得踢附加賽)
格魯吉亞:附加賽(Path D)
直布羅陀:局已出

關鍵賽事:
愛爾蘭 vs 丹麥 19/11 0345 HKT
直布羅陀 vs 瑞士 19/11 0345 HKT

Group E

克羅地亞:線已出
匈牙利:對威爾斯不敗(至少有得踢附加賽)
威爾斯:贏匈牙利(至少有得踢附加賽)
斯洛伐克:贏亞塞拜疆兼威爾斯同匈牙利分唔到勝負(至少有得踢附加賽)
亞塞拜疆:局已出

關鍵賽事:
威爾斯 vs 匈牙利 20/11 0345 HKT
斯洛伐克 vs 亞塞拜疆 20/11 0345 HKT

Group F

西班牙:線已出
瑞典:線已出
羅馬尼亞:附加賽(Path A/B/C)
挪威:附加賽(Path C)
法羅群島:局已出
馬爾他:局已出

Group G

波蘭:線已出
奧地利:線已出
斯洛文尼亞:局已出
北馬其頓:附加賽(Path D)
以色列:附加賽(Path A/B/C)
拉脫維亞:局已出

Group H

法國:線已出
土耳其:線已出
冰島:附加賽(Path A)
阿爾巴尼亞:局已出
安道爾:局已出
摩爾多瓦:局已出

Group I

比利時:線已出
俄羅斯:線已出
蘇格蘭:附加賽(Path C)
塞浦路斯:局已出
哈薩克:局已出
聖馬力諾:局已出

Group J

意大利:線已出
芬蘭:線已出
希臘:局已出
阿美尼亞:局已出
波斯尼亞:附加賽(Path B)
列支敦士登:局已出

小總結:局勢明朗化,基本上肯定出局嘅隊都定晒,而剩返低未出線嘅隊伍都至少可以踢附加賽

已出線隊伍:
英格蘭、捷克、烏克蘭、德國、荷蘭、克羅地亞、西班牙、瑞典、波蘭、奧地利、法國、土耳其、比利時、俄羅斯、意大利、芬蘭

已出線附加賽隊伍:
冰島、波斯尼亞、北愛爾蘭、蘇格蘭、挪威、保加利亞、以色列、羅馬尼亞、格魯吉亞、北馬其頓、科索沃、白羅斯
Path A:冰島
Path B:波斯尼亞
Path C:蘇格蘭、挪威
Path D:格魯吉亞、北馬其頓、科索沃、白羅斯

對賽將會由歐國聯嘅排名嚟決定(1st vs 4th, 2nd vs 3rd)

呢度就再解釋少少,只有歐國聯嘅小組冠軍先肯定可以留返嘅自己個League條Path度踢附加賽,如果係因為遞補機制而入附加賽嘅隊伍,就會抽籤決定邊隊可以留返低喺原本個League,其餘嘅隊將會要加入去更高級嘅Path。
喺目前嘅情況,抽籤將會喺Path C度進行,即係蘇格蘭、挪威、保加利亞、以色列、羅馬尼亞呢級(AKA League C),蘇格蘭同挪威作為歐國聯小組冠軍,將會留喺Path C,其他隊伍就會抽籤抽到一個可以填满Path C嘅數量出嚟,然後抽唔到可以留低嘅隊就會遞進到上面一級。
因為仲未確定晒有邊幾隊會踢附加賽,所以解釋上會1999大家可以參考下官方文件嘅解釋:
https://web.archive.org/web/20180905214902/http://files.footballseeding.com/200002130-9283c937e4/UNL%20media%20briefing%20PDF%20version.pdf

完埋最後一輪我會開新post講附加賽同決賽週分組抽籤
啲抽籤日期係幾時?
附加賽:22/11
抽邊隊踢邊條Path同四場Play-off決賽嘅場地
決賽週分組賽:30/11
希望北歐國家入晒決賽週(唔計法羅群島)
火雞唔出奇
火雞嗰對中堅真係勁
加上本身火雞人腳唔廢 係以前班友踢落好似臨時湊齊11個人
如果我冇理解錯
係咪姐係排33至39係咪永遠都唔會有機會踢附加賽
除非佢地直接晉級
鬼叫本身係League C D咩
話時話排37-39下屆係咪會跌落league D?
改咗制,全部隊唔駛降班
點解斯洛文尼亞高分但冇附加賽踢?
跟歐國聯排名
今次真係直布羅陀打歐國盃都未到港隊打亞洲盃

偷下圖先
吓 咁包尾個d又可以留返係自己個league?
尾輪主場要睇兩場
愛爾蘭 vs 丹麥
威爾斯 vs 匈牙利
今晚葡萄牙邊到有直播?
改咗制四個league隊數由12 12 15 16轉做16 16 16 7
跟返排名再排過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞