做緊/考緊 政府 ws/ai/acw/to 入黎 (8)

1001 回覆
6 Like 19 Dislike
emsd ws2 多數幾時有消息
bd to 都好似會問foundation 野?WS 印象中好似得housing 會請WS1 睇foundation 野,小弟都係做開foundation 野,好想入政府,十一月中見完housing WS1 civil ,而家等緊waiting list,但好多人都話個post 無乜位,只受自己人玩,唯有寄望有一絲機會call waiting
工程WORKS黎講
最入門, 乜都唔識都入到既post, 有咩選擇? 係咪foreman?

有degree, 但好多年唔相關exp, 想以ws2為目標從頭起步
真係乜都唔識, 想一路做慢慢學
有無短短地課程 讀完有幫助?
hyd都有foundation野 少d咁解
interview都試過有人問piling
做labour吧
係咪會好忙?

咁比如水務處 或 路政 有無七成時間都喺戶外工地左近 企住睇住?
定出去一下監督下進度 就返返office準備下 paperwork, report, 或附近自己搵位hea下之類
其實好睇彩數入咩支部門 水記好似爆喉最忙 有人開一百粒鐘ot, 路政就維修最忙 多投訴多開夜,不過政府工忙極有限 開OT都係輕鬆開,遲到早退基本上都冇乜人理
佢講果個部門其實好細 冇乜機會入得到一般都係去地盤食塵 同依家d公屋居屋愈起愈偏辟
原來咁樣, 仲諗係咪集體擾敵 明明好多地方都話好忙
聽落好岩我
我梗係想, 而家已一心想入政府WORK LIFE BALANCE
但我怕都唔請我
0經驗去見有無TIPS
其實點解CONTRACT叫做BODY SHOP?
D人話M記WS其實又係邊間?
總之做得厚誠都係狗, 奴性m底就入去做啦
工程degree 但個腦幾乎空白 有無機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞