極重要!關於三罷共識!請置頂!

735 回覆
1178 Like 20 Dislike
唔好等啦,而家啲工會唔會再出聲。
香港既三會不嬲都係冇咩力
要罷就人手罷,全世界返唔到工
Push
Push
G持,打算罷工,但p牌
個個CHANNEL 得1萬幾千人
仲成日吹到2百萬人唔笑當真果下好野
push
推推先
push
我哋冇嘗試過終止任何抗爭 朝早抗爭我哋係支持嘅,只要唔涉及任何主動罷工行為,無可否認係一個試水溫嘅好方法。
好多謝你嘅提點,學到野。
首先,我好認同成立工會某部份係為咗解決「囚徒困境」令到本身有意參與三罷既手足,可以攞到一個實質嘅數字,就係究竟果行有幾多人一齊罷,可以安心啲,防止「囚徒困境」出現。但係其實仲有另一個目的,除咗防止因「囚徒困境」,流失人數之外,最主要嘅目的係透過實質嘅數字可怕,吸引到更多人一齊參與,令到最後參加嘅人數達致最大化。
至於三罷嘅方式,唔係我哋主要想做嘅範圍,應該到時會留返比其他手足搞。
你最後話點用絕招意思係指如果解決到「囚徒困境」?可唔可以詳細咁解釋下,thx
加一加我tg先 @RL77590795
幫你跟進緊
19號冇可能了,至少要籌備一個月。
其實嬲唔可以話係一個因素點解要搞三罷,如果你係因為驚遲搞d野已經冷卻哂冇人呼應嘅話,咁我可以向您保證唔會發生呢啲事。手就應該會諒解我哋籌備咁耐嘅原因。
你話說服老師校長嘅意思係講緊罷課?如果係嘅唔使擔心 罷課果方面,一向都有組織跟進同plan緊。而如果要令老師校長返唔到學,有其他硬性方法可以解決。
而家我地咪組織緊d會出聲既公會。人手被動罷同主動罷係兩樣野。朝早抗爭係要持續,但主動真.大三罷先最能展示民意,最具影響力既野。
11.11 十八區七點 黎明行動
習曱甴
不要說:「推」

試著說:
「1111 大三罷」
「雙十一 周圍塞」
「我要全港死城」
習曱甴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞