我地係咪要考慮改變模式 由六日嘅抗爭活動轉至平日

91 回覆
120 Like 1 Dislike
都岩嘅

西方啟蒙運動為美國獨立、法國大革命打下基礎,擊倒君權神授,進入由理性主導嘅時代。

香港並未經歷任何文化運動嘅洗禮,港豬、大陸新移民、封閉思想之人,依然多不勝數;每次民主運動都會有人醒覺,但仍然未夠!

「一場革命能辦得到推翻個人專制或一種壓迫,但是它絕對”不能實現思想方式的真正改革”。」

所以我想香港是否需要在民主抗爭中,開展新文化運動,參考五四運動、啟蒙運動精神,為香港進行「思想改革開放」!Ideas are bulletproof!

看見幾個唔錯嘅口號:
外爭港權,內除港賊
要有勇氣運用你自己的理智

John Locke,1632 – 1704
•主張政府只有在取得被統治者的同意,並且保障人民擁有生命、自由、和財產的自然權利時,其統治才有正當性。
•洛克相信只有在取得被統治者的同意時,社會契約才會成立,如果缺乏了這種同意,那麼人民便有推翻政府的權利。
同意
好多時就係交頭接耳之間做多少少gimmick就可以令抗爭氛圍更加濃厚,從而內化抗爭文化。
push
呢樣真 其實好多人都好嬲 返工好多同事都黃 會一齊屌黑警
但佢地未必會罷工 原因就係有D人真係冇左份工會供唔到樓/養唔到屋企人
要成功 必先被罷工
一開始係少人,但只要一有大d活動,中環公司十間九間都會放人走,到時就聚到人,就係咁!
同意 推
美國搞人權法案令到政府同中共驚
特首同中共即刻講野
無錯 睇返蒙面法個日 中環ge主力係邊度黎???
係打工仔呀
只要release到我地呢班人出黎 就唔怕會少人
星期五lunch
D車塞死水炮車即時無用
唔可以淨係靠美國, 香港本土抗爭先係主線
平日香港人最鍾意番工
本土抗爭 外國戰線 缺一不可
甴近平
本土抗爭 外國戰線 缺一不可
甴近平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞