我地係咪要考慮改變模式 由六日嘅抗爭活動轉至平日

91 回覆
120 Like 1 Dislike
五個月啦
我地大型遊行試過
衝擊立法會試過
18區開花都試過
勇武抗爭都試過

但以上 冇一樣野係令到政府驚
點解?
因為呢啲活動唔足以令佢短期內有大量損失

既然香港人錫身 唔中意勇武抗爭

咁我地係咪應該轉模式 就係令到成個商業社會運作唔到呀?

我舉個例

六日係中環遊行
同平日係中環遊行

一個就係令到啲鋪頭開唔到 極其量只會影響到零售
但平日 就會逼到啲公司(包括金融行業)放人走 你只要做到一兩個星期 基本上政府個壓力會大到處理唔到 做到真正嘅渣住春袋

大家可以討論下點成事 搞咩類型活動 我相信香港有好多打工仔真係唔敢罷工(和理非多)但你去指責佢地 亦係無補於事
但我相信 佢地100%支持被罷工

利申港島區返工JJ 日日想金鐘收皮唔洗返工
自推
我覺得可以
會少人
學生做主軸 打工仔食lunch開始join
一被罷工就會多人 eg 蒙面法個日就係咁

如果係有成效 大家覺得ok就開始搞文宣 等多啲打工仔知道先
甴近平
咁樣可以令到罷工個規模放大
甴近平 甴近平
甴近平 甴近平
好 我唔返工同你平日出黎
死咁多人啦已經
我唔知仲有咩好講
絕對要啦, 直情係打破樽頸位一大關鍵
係!支持。。日日中環
平日既抗爭係可以,但係唔可以平日都特定時間地點,應該將抗爭既概念融入日常生活。

例如叫口號,就可以當係打招呼咁找完錢加多句。
譬如:「早晨,光復香港,時代革命。」

學校攪活動就整多d抗爭既象徵物/象徵顏色既裝飾咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞