菲林相機討論 40 (懷念牙black)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
你都屌過佢屎忽啦
Rf70?
Instax始終唔夠fp100c咁靚
Instax真係有少少死黑滑劣劣
但rf 70已經叫最好個部
雖然大陽光影同fp100c都係差幾條街
有冇d唔係估焦既
取景同對焦分開已經唔太好用
Rf70 好似係同一個viewfinder focus 構圖呀
不過你咁叫land camera情何以堪
之前睇review見到,之後就放棄唔買

顧名思義RF70就是(Range Finder),因為是承襲了旁軸對焦的特性,所以取景窗與對焦框是個別獨立的,所以在取景與對焦上會讓人頗為忙碌,如我第一次使用時就非常的不習慣,常常看了觀景窗取好構圖就按下快門,看到底片顯影後才發現還有一個對焦框忘了看,這是初次使用旁軸相機常會有的困擾,總之就是個人習慣的問題,熟悉過後就可以慢慢克服,只是取好景在去對焦的上下移動過程,常常會讓構圖再次跑掉,所以後來我就是先看下方的對焦框把焦對好之後在去構圖,這與我平常使用數位單眼的習慣其實也差不多,它只是把兩個動作分開了,所以我蠻配服過去歷史上的攝影前輩,如何在那種機械操作的精神耗損裡仍然可以拍攝到足以影響後世觀點的曠世巨作,現代的攝影器材真的是太方便了。
同以前啲螺絲奶一樣
原來有連動,幾驚冇
t2香港俾貴少少喺舖頭買算啦
勁撚多暗病 差唔多所有野都有機會壞
尤其是個閃勁易壞 最陰濕係要閃勁多下先試得出佢有冇壞
買過四五部全部都有暗病
y拍個價又唔係平香港好多真係唔好搏
巴打suggest邊間鋪咁?
新手問
想入手部CANON CANONET QL17 GIII
ebay見到平均$1500
請問依個價底唔底屌?
幾舊水有啦呢d機
另一邊出部xpro3 話向菲林致敬,係到食人血饅頭
想啲廠出返菲林機玩
全部要搵二手依家
Lomography 仲有新出菲林機
富賤真係好撚賤,殺撚完你再為你默哀
鏡頭係唔差既,不過造工真心垃圾,以前俄仔出果d好過佢好多
用過兩部一手入都有d瑕疵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞