有冇攝影記者手足,點樣入行?

165 回覆
0 Like 18 Dislike
part time 專欄可唔可以申請?
我唔係好清楚細果啲媒體啦正路大行7成都Sony 架啦
要收入過半from新聞先得
你講片定相?
相我未做過
oh..咁冇希望了
左報狗也不屌啦 人地見到你張證仲追撚住黎打
依家呢個時勢 啱啱入行無記協證點樣唔show公司證又影到嘢?
話依個時勢唔收錢就大把人請根本鳩up
三唔識七點會俾公司證明你
樓主其實有心普買件反光衣其實都可以係街影野
哋信外行人話一定要記者證,學上面師兄講俾人拉記協只會發聲明,而且基本法係保障所有市民有採訪自由。
無話假記者依樣野
行申:行內人
其實係 根本無證都可以影 但依家會唔會俾人拉係另一回事 除非你唔怕俾人拉
冇證拉撚硬坐48
利申:做緊港聞攝記
各位攝記行家:

辛苦你地啦。無論係影相,拍片嘅行家, 我都向你地致敬! 記得小心安全!!

記者仔上
千祈唔好扮記者
如果想去拍攝,照講自己想影紀實相片
而家仲要雙槍玩埋fb live
有無得介紹做pt/freelance攝助唔識人好難入 但聽聞等人用 利申學生
攝影師唔同攝記喎ching
on9啦你有冇落過去架
有時啲狗真係會逐個逗架
新聞自由還新聞自由
實情係依家周到你冇pass就拉硬
而家popo唔同你講道理 先拉你返去48先係基本 插裝嫁媧大家唔係未見過
有記者證都比佢哋拉 不禮貌對待 何況你係乜都冇
如果嗰日條街係吿暴動
但你只係影相佢都可以搞到你好煩
其實基本法係保障所有人唔止新聞工作者 都係有採訪權
影相係可以嘅 但要取捨啲可能企遠啲用tele 影 咁你要走都易啲 同埋如果班狗衝上黎 你就唔好企定自己都要執生
攞行家出氣
想跟攝影入
啫係咩?想做攝影先再做攝記?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞