有冇攝影記者手足,點樣入行?

165 回覆
0 Like 18 Dislike
Push
無經驗嘅,或者唔識保護自己嘅,就唔好去拍攝啦。。。記者都買唔到保險,一旦受傷點算呢,係生命安全嚟咖
試過比camman拍膊頭,呀妹踮低
鬼叫你阻住佢鏡頭咩…

攝記通常伏低或者側邊影
不過呢,豬欄咁細個位都可以企到咁多人機haha
世上有網媒呢樣野🤔🤔🤔🤔🤔
佢老味
試過做造城大會攝
比堆Camman屌都算
重比東方個仆街插我尾龍骨
好似好黑喑公司與公司之間有牙齒印?
娛記同港聞兩回事 諗清楚想做乜
係sense
你問得依個問題都幾質疑你做唔做到

另外大家可唔可以增值自己知識 唔好好似無腦藍絲咁

香港係無記者證制度 假記者係個偽名題

所謂「記者證」只係員工證/工會會員證

你可以話 某報某台記者 偏頗某方 風格如何 手法如何 但無論佢係左定右報 佢係香港都係真記者 但佢專唔專業就另一回事

唔岩聽都講句 方向 cctvb cctv 大公 都係記者

記協只係工會 唔係發牌機構

假記者證(扮某台員工證)係虛假文書

香港人係有新聞,採訪,出版自由
所以有自由記者,獨立媒體,網媒,娛樂記者,freelance,紀錄片,學生報,藝術攝影等,當中大家都可以成為既公民記者。
送埋個司機俾你接出接入好冇
解得好
鍾意食花生嘅啱晒做記者
再唔係嘅老實講你咪自己freelance落去囉
hkfp啱啱先有個freelance俾狗搭咗
其實唔洗講到咁複雜
我諗樓豬咁問都係想full time影 有錢逗 出事嗰陣又有後台保自己啫
如果佢真係夠膽已經一早影緊啦
所以失業=全職記者係佢要既答案
對某啲人,死=全職記者,例如Robert Capa
我都想影 唔收錢都冇人敢請 認真 send過
所以我得閒自己落場影
背心就咪著啦 費事話扮記者 直接影就得
不過會俾記者話阻住
無證真係自己小心,一定要跟住行家大隊。行家多就唔會點搞,無示威者就唔好咁近啲popo,一定搞下你。
有活動可以咁講,唔好講咩法例,唔適用於狗
樓主,落場除左影相儲portfo之外,我覺得仲可以留意下啲攝記嘅影相選材同角度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞