[長期抗爭] 黃色經濟 之 區塊鍵(blockchain) 政治實驗藍圖

87 回覆
35 Like 2 Dislike
兩個層面都太天馬行空。貨幣你都要有價值同信任度,都要有人肯去用呢種貨幣先得架,呢d虛擬貨幣黎,唔係實物黎..
我覺得呢次嘅抗爭喺一個契機去以去中心化及科技去形成一個政治實體 透過lihkg/telegram 或者blockchain去實現民主

所以喺現有嘅政治能量我相信可以動員和理非進行民主實驗 e.g. 投票verify黃店

至於51%attack我諗喺blockchain 本身嘅issue 未知將來有冇得解決 又或者如果一開始夠多黃圈人用就可以防止問題
有趣
中午試推十次(4/10)
51% 唔止係blockchain問題,所有民主系統都會有
先以ROOT呢個case為例,假如有10%既ROOT落入藍店既手,因為統一權力佢地全部投晒畀藍店,而一般用家因為要靠自發投票,90%既holder入面可能只係有10%人會去投,最後得9%會輸比10%
當然你會話只要多人投票就無問題,但呢種投票唔係計人數而係計持有數,即係鬥錢多
然後得權後唔單止可以藍變黃,仲可以黃變黃,之後成個系統就會玩完
有想像過喺要有 verification node 又或者有機會喺由ROOT持有者去全民verify 過某個票數可被認證為黃店
verification node點先唔會被偽做?
全民verify都仍然會有問題,例如51% attack (而且事實上大部份holder都唔會投票,以MakerDAO做例子)
我覺得呢次嘅抗爭喺一個契機去以去中心化及科技去形成一個政治實體 透過lihkg/telegram 或者blockchain去實現民主

所以喺現有嘅政治能量我相信可以動員和理非進行民主實驗 e.g. 投票verify黃店

至於51%attack我諗喺blockchain 本身嘅issue 未知將來有冇得解決 又或者如果一開始夠多黃圈人用就可以防止問題
51% 唔止係blockchain問題,所有民主系統都會有
先以ROOT呢個case為例,假如有10%既ROOT落入藍店既手,因為統一權力佢地全部投晒畀藍店,而一般用家因為要靠自發投票,90%既holder入面可能只係有10%人會去投,最後得9%會輸比10%
當然你會話只要多人投票就無問題,但呢種投票唔係計人數而係計持有數,即係鬥錢多
然後得權後唔單止可以藍變黃,仲可以黃變,之後成個系統就會玩完
唔明你呢個方法點先work

可以考慮從另一個方向入手?

鳩諗,
建立類似steemit/ medium 之類嘅平台,個proof of work 變成
黃店做生意,態度上支持香港人,反共,request feedback,
user provide feedback based on 黃店做左咩,
根據algorithm, 黃店收集一定數量嘅positive feedback 就會收coin,coin 可以用來喺商店之間流通?
最大問題應該係維持個coin 嘅cost 係邊個俾?

coin同真錢interchangeable 會唔會掂到securities law?會的話,disclosures/ audit 可能會好煩,
搞offshore trusts 又好fishy又易manipulate,你睇下612 錢就收到,但就搞到一獲泡 如果無泛民back 個fund 就無人back, 仲要俾蘋果黨羽追擊,但有的話又會變成律師費及選舉基金

加上成個idea 好撚民粹,面對users 係香港人我好不安
利 9up 拋下磚
你當root 就係而家俾抗爭者嘅百佳券,麥當奴禮券

會唔會易啲理解同想象?
當然呢個做法都係prone to 中國人/機械人造票,而用途都係寫住先
多謝爸打同我深入討論 估唔到可以切入去民主機制討論

如果verification投票權喺一人一票而並非stakeholding? 你第一個post我歸納佢為ROOT政治幣 只要你交年費(類似稅收)就有權投一票

而根據民主機制 黃圈都可以進行lobbying影響結果

而所謂民主正正喺郡眾基礎大可以鬥贏嘅原因 (如果機制上允許全民投票)

希望巴打指點下小弟點樣可以完善機制
如果係咁簡單就好。當佢係有幾難,要實現到就難講,咁你明唔明我點解話天馬行空...
當傾閒計啫
我答你唔到,因為係未解決既問題黎
只係投票機制響cpytocurrency呢邊有好多多project試過 ,出黎既效果都唔係太好 (因為交易所好易持有大部份投票權),本身blockchain既設計就係要令到冇任何人有權限做改動,所有運作由day1已經決定好晒

之於交年費,後果都一樣可以想像到,黃派因為要額外交錢同做額外既野,投票人數會跌,相反藍派唔洗買coin而改去買人,結果一樣
點樣確保1HKD = 1ROOT?

USDT/USDC 就由私人公司用USD儲備黎做擔保
而DAI 就比人開CDP用ETH抵押品黎做擔保 ,由DAO管理

咁ROOT 基於乜野黎擔保呢? 同點樣做到有一定既流通量?我用HKD換完 ROOT 過幾日又要轉返做HKD可以點做?
實物都可以係廢紙,又唔係金銀本位
先唔講揸港幣仲安唔安全
革命就係要杯葛現有體制 所有野都係新嘗試

信任問題上面講左,用coin base support 嘅cion已經唔洗擔心,大把人用緊

有得用cryptocion俾錢嘅我都盡量用
起碼anonymity高過visa
反而係可用嘅地方唔夠多
所以樓主呢條路好實際

重點係有少少複雜,天然隔絕左所有守舊,冇見識冇學習能力嘅廢中廢老
果啲覺得實唔得啦,唔知咩黎,好危險,唔安全,實冇人用

方法有用實唔實現到兩回事,簡單d咁問喇,你可以點說服到d人用root幣?包括黃店同市民
唔太明
你本身係咪冇試過實現啲乜嘢
所以咪要傾囉
老實講冇人要求你成副身家all-in落去
開頭一定係象徵意義大過一切
一百幾十當你八達通咁用
如果application user friendly,
機制透明,
點會冇人用?

但你講緊一萬人擺100 蚊,個pool 都有100萬
好啦,咁大家慢慢傾,我希望你地傾到d野啦連登果然多人才
好簡單
黃店黃人用root 幣有discount

基本上民間已經做緊類似嘅嘢
只不過用哩個方式可以更系統化同有影響力

反而樓上要ot 巴打提出嘅問題先係難解決
其實如果infrastructure 準備好(當然仲有好多問題要解決)就有好多方法宣傳

就好似你宜加都會常用黃店map/捐錢眾籌 變成抗爭日常
我個人想想喺會1蚊現金存入兌換1個ROOT back to back 100% guarantee 由reserve account 保存

當然歡迎爸打分析各個方法嘅利弊
幾有趣嘅方向不過我唔熟consensus mechanism留比其他爸打comment

Securities law 方面應該唔算證券/ Collective investment scheme, 因為籌募嘅資金並非用黎generate income to ROOT holders,應當喺commodity
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞