(文長)其實科大人係咪甘心做隻豬?

100 回覆
140 Like 7 Dislike
lm
完全明白你嘅諗法,琴日見到咁少人真係心都淡,明明之前人鏈都唔係咁少人,仲要開始前見到火雞班撚樣喺到影相真係嬲,國難時期仲平行時空。另外琴日個進展我真係好失望,難得傳媒到咗但都唔選擇升級行動,屎維唔出嚟竟然係落返atrium 唱歌,人地kong u至少校長室外貼滿文宣。

科大呢間u 我真係感受唔到有d咩值得欣賞嘅地方,年輕大學冇傳統文化,所謂賣點係排名好,但其實又有咩用?個排名好都唔關班ug事,實際上科大仲好多無咩心向學嘅人,同埋另一班就係只關注讀書嘅港豬,你見個拉把長期咁滿就明,ig上好似好多人有share 反送中嘅嘢咁,但琴日我見唔到識嘅大學同學。其實之前選校董都睇到好大問題,只係贏得一千票都唔夠直接反映科大人有幾咁政治冷感,再之前lg1 事件又係直接俾校方恰到上心口,但琴日都係冇人走出嚟反抗。

我認我真係冇得簡,我成績唔夠好冇辦法入a1先入咗科大,科大或者好過唔少本地大學,但呢一刻我真係唔想再認我係科大人。
連登個科大post 同埋goop 都係垃圾,得tg 真係會傾行動
琴日隔離u 都有代表過嚟支持,ling u代表直頭開口屌點解關自己學校事都可以唔撚出嚟反抗,科大人諗住繼續瞓幾耐?可唔可以爭取返僅餘嘅尊嚴?成日就想叨光自稱係三大,但又唔睇吓科大有邊樣嘢係值得人評價為三大,唔講兩大走得幾前,vtc 之前cctv事件都逼到校方發聲明,樹大都有搞過罷課靜坐,甚至ou跪校長都肯定值得欣賞過科大
今時今日終於明Stress and Tension來源係邊度。唔係學業,而係太多港豬偽黃
聽日midterm不了?我星期日都有2011要考呀! 我都放棄左溫書時間啦!
講得好好 人地唔係科大學生都睇唔過眼科大校方嘅處理手法 反而科大學生冇人覺得有問題?
入得呢間學校一日未quit一日都係呢到嘅人 我都承認其實我都係唔夠分入唔到暴大先入左黎呢到 但既然身為呢到嘅學生我好想呢到好 而唔係比人講豬大講足成世
科大d人個腦得gpa姐嘛 最鍾意用gpa打飛機
今年yr1 入嚟之前都以為科大喺呢方面唔差 記得之前有個po引述八大校長對今次運動嘅評論 有好多巴絲都話史維答得好 點知入到嚟先發現咁撚sad 十一月一有去atrium同上校長室 雖然做唔到啲咩 但人多啲起碼冇咁柒 人地Lingu Bu Kongu派晒代表嚟見到我地得一百人都唔知有冇 印象中係得人鏈多人啲 上次su搞地厚天高放映會 又係少人到仆街 雖然話有好多人睇咗啫 但個lecture入面1/3人都冇睇嚟豬大真係豬大 早知入暴大算
我當年a1都係暴大,今次運動令我深深明白兩間學校有咩差別,亦係點解我話科大根本冇人民精神嘅原因。我唔會因為今次嘅失望就放棄出席之後科大嘅活動,但我亦唔會再抱任何希望班港豬會醒覺,因為裝睡的人叫不醒
科大人咪就係慣咗有間題就逆來順受,簡單講即係奴性重,唔會對抗問題根源,就算唔講校董選舉,一直以來咁多校政問題例如hall 位分配之類嘅事我就唔信冇人不滿,難得今次有人帶頭出嚟反抗都唔加入,咪同嗰班唔滿意林鄭但又屌鳩示威者嘅人一樣
真,我識嘅科大人大部分係港豬
如果校方冇回應 SU唔做嘢
禮拜三四約打波有冇人打

望下佢地 你地會唔會有一刻感到心痛 定你地仲心痛緊自己啱啱炒左份midterm?
我依家真係好撚驚佢DQ Joyce fu
再俾條大陸仔上位
我信佢真係做得出
唔知點解去到科大
所有野都綁手綁腳咁 唔敢升級
三大之恥
留意番,UST係有人文社科
GCS同QSA?
靠佢哋就食得屎啦
巴打我都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞