(文長)其實科大人係咪甘心做隻豬?

100 回覆
140 Like 7 Dislike
利申左先 我係今年2019嘅fm 我入左黎科大嘅時間雖然唔多 對科大嘅認識更加可能冇year3,4嘅ching咁深 但作為UST嘅一份子 有啲野唔可以話唔理就唔理

科大嘅學生一直受校方高層嘅打壓 無論係喺民選校董延遲任名定congregation場地一變再變都睇得出科大高層掌控曬所有權力而事前更加係冇諮詢學生意見 一句safety concern就可以將咁多年黎喺atrium行congregation嘅傳統搬去sport hall 甚至lecture hall 雖然最後宜家congregation搬返去atrium進行但如果唔係學生會同學生send email去校方有關方面抗議會爭取到我地應有嘅野咩?

科大成日比人話係豬大豬大 咁多位讀緊ust嘅巴絲問心一句 乜你地好proud of 呢個名咩?乜你地真係好proud of 比人叫做港豬咩??乜你地真係好proud of Hong Kong University of Stress And Tension呢個名 除左讀書之外咩都唔理嘅呢個風氣咩???定係因為一間冇人民社科嘅學校就冇學生有咁嘅心去關心我地學校同宜家社會發生緊嘅事?作為大學生嘅我地 唔應該單單淨係掛住讀書 上莊 反而我地更應該靠我地嘅頭腦靠我地作為大學生嘅身份去發聲 比更多人知呢個社會發生緊嘅事

就係啱啱過左嘅十一月一號話喺atrium 集合抗議學校嘅黑箱作業 先唔評論有幾多人到場 可能有人覺得自己政治冷感 但宜家講緊嘅唔係話關政治嘅事而係講緊對學生息息相關嘅學校事務 就算今次到埸嘅人可能唔算多但我地都唔應該因為一次嘅少人而感到氣餒 同樣地我地宜家呢一場運動亦都一樣 仲記唔記得四五個月前 六月嘅時候我地嘅學生會評議會捐左103萬去作為反送中基金 嗰陣個個都讚科大好波 proud of 科大 嗰陣嘅我覺得科大真係好型 但到自己真係入到黎 先發現點解我地嘅學生對政治參與同關心嘅程度會同當時啲人讚科大嘅程度有咁大嘅落差?

睇到呢到 可能你會覺得你唔係UST嘅一份子你冇資格去judge 但有一句說話講得好啱 學校係社會嘅縮影 呢啲事發生得喺科大同樣道理亦都可以發生喺你間學校到 甚至諗深一層擴展到去我地宜家香港嘅處景亦都一樣 人永遠覺得安逸最好覺得政治制度呢啲事永遠唔關自己事 係因為麻煩仲未上到自己身 甚至你會覺得安坐家中好安全 但你地睇下屯門單野 就算你唔出街班狗宜家癲到可以目無王法衝入屋苑拉人 難保有一日就算你喺hall瞓緊覺校方甚至政府都會想辦法去清算你

眼見有關科大嘅post一眼睇曬都咪話唔sad 到最後只係想講返句 希望下次我地每一位科大嘅學生都可以企出黎同埋
緊記刻喺青蛙路上嘅十二隻大字
希望在於人民 改變始於抗爭
面對校方嘅制度暴力 科大人有冇諗住congregation做返啲野?
杯凍奶茶都不了了之左 真係豬大
科大最多ig淫娃
身為三大之一嘅校長 段崇智都出黎譴責警方暴力 史維有冇出過黎講過一句?
如果有學生曾經和平示威比人拉左要上法庭 校方有冇出黎講過一句話會保障學生人生安全?
科大人可以醒未?
係咪人無恥便無敵 活喺平行時空覺得咩都唔關自己事就最爽?
見到個個ig出story話11月1集會
最後得咁少人真係灰左
同一日人地Kong U直接踩埋上張翔屋企添

再講 成萬個local得三千幾票投Joyce
唔通真係咁撚多港豬?
就算我地上到校長室門口 唔係要求政治表態而係問清楚congregation同民選校董嘅事史維都可以無動於衷 唔理一班係你面前嘅學生 講緊嘅係啲學校事務嘅事你都可以唔向我地交代返清楚 你學咩人做校長?
佢而家回應咗未
未嘅話 有冇考慮畀個deadline 佢?
聽su講 呢個投票率好似已經破左科大紀錄
其實好應該要 過多幾日就congregation 唔通到佢過左先再黎追究?
congregation前都已經咁 congregation完左佢仲會理我地?
科大人係垃圾係屎
有咩人民就有咩政府
有咩學生就有咩校長
啱 呢個deadline我哋畀 定su畀?
其實我覺得deadline set禮拜一1200已經夠曬時間畀佢諗
係破左紀錄
但係同時都反映出吹大雞都只係贏人千幾票
我覺得SU去定比較好 話曬聽落都有個學生代表去同校方對話
起碼要喺congregation前正面回應我地啦
班高層似係想拖過congregation當冇左件事
如果到時冇回應 真係要開下佢波
我冇聽錯嘅話 我記得尋日11.1 atrium集會完個陣好似有人問係咪應該set返個deadline比學校回應 su好似話會再傾返個期出黎?我希望su唔係得個講字
唔會畀佢咁做 最多攬炒
就算比佢拖咁校董件事呢?又繼續拖?又可以拖到幾時?
前題我地絕對唔可以比學校高層亂咁黎 玩拖字訣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞