一人一個柒interview經驗

107 回覆
3 Like 0 Dislike
見工喺folder拎證書出嚟
成個結他pick 飛咗出嚟張枱
心諗dllm 原來喺度 仆街喇
跟住hr 問 彈結他架你?

好在問份工technical 嘢識答最後有offer
唔好再提
約左星期三interview, 上左去, recieption話今日無約人interview喎, 我

我問: 今日係咪星期三?
答: 唔係呀, 今日星期二喎
我: 咁我聽日再黎過啦

之後由沙田搭巴士返觀塘
約左星期三interview, 上左去, recieption話今日無約人interview喎, 我

之後由沙田搭巴士返觀塘

最後一round見大粒野 1對1
呢個大粒野我之前幾round去洗手間見過佢
佢第一句問我之前係邊度見過
我話係廁所見過佢
->
最後一round見大粒野 1對1
呢個大粒野我之前幾round去洗手間見過佢
佢第一句問我之前係邊度見過
我話係廁所見過佢
->

jupas in CU engine
本身報黎做水泡,都唔預會讀
interview完全冇準備
佢問我如果入到呢科想係邊個 concentration 發展
我都有少少急才聽過有樣野叫civil engine
就話自細已經對civil engine好有興趣

professor: Thats great, but unfortunately we dont have it.

聽聞年年都有人咁樣中伏

之後由沙田搭巴士返觀塘

屌,我都試過
當時秘書話其實老闆都返緊黎所以照in,等左差唔多半個鐘先開波,等待期間全程心諗今次仆街喇點樣解話,早左成日咁on9實唔請啦

最後老闆buy我個解話,有offer入埋去做

之後由沙田搭巴士返觀塘

屌,我都試過
當時秘書話其實老闆都返緊黎所以照in,等左差唔多半個鐘先開波,等待期間全程心諗今次仆街喇點樣解話,早左成日咁on9實唔請啦

重點係...你點解話
見份工唔小心夾埋其他公司張offer落去疊cert 到,比個HR 問長問短,最後佢都仲比offer 我
不過我冇要

一啲都唔柒啦係咪呀

之後由沙田搭巴士返觀塘

屌,我都試過

重點係...你點解話

我諗係工種問題而老闆個性格比較不拘小節所以先過到骨

重點就唔俾CDROM睇

之後由沙田搭巴士返觀塘

屌,我都試過

重點係...你點解話

我諗係工種問題而老闆個性格比較不拘小節所以先過到骨

重點就唔俾CDROM睇

咁你老闆都幾大方
見過有人帶埋呀媽見工
[member]唔話你知[/memder]
好耐之前去見份PT
見既過程都好順利
簽約個陣對我資料
小六去中學interview 講favourite festival
去到中間無人出聲
我就扮揾話題 Do you know anything about Christmas old man
小六去中學interview 講favourite festival
去到中間無人出聲
我就扮揾話題 Do you know anything about Christmas old man

最後間學校無收我
有次過左HR 1st in,即刻2nd in見印度人阿頭,講左堆印度口音既英文,
我完全聽唔明,答唔到佢問既野,後來條友講左堆野走左,
咁我弱智咁坐係度等左半個鍾
之後有人經過問我做咩事,我話等個interviewer,
最後印度佬落黎講左堆野,
我大致聽到「你做咩仲係度,我同你講左你可以走」

依個真係柒過關家姐

我都試過 南亞式英文真係好難聽得明
試過全力專注聽都係聽唔明佢講乜
是但答完佢個樣係“…
最後佢都懶得問我問題
去到中間無人出聲

最後間學校無收我

Yes, judo
見intern requirement冇話要普通話 但無啦啦要我用普通話介紹自己 但我d普通話係省姐撚級數 爛到我自己都忍唔住笑

我就係因為呢啲撚太撚係interview入面爆笑出嚟
Jupas in教院 嗰年就係教院由ied轉edu
interview嗰陣係撚咁講錯ied
個prof黑鳩我面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞