一人一個柒interview經驗

107 回覆
3 Like 0 Dislike
Group discussion
條友用英唔知問咗我啲咩 我聽唔明答咗yes
跟著全部人
到而家都唔知佢問咗咩乜

可能問你
Are you free tonight

試過4個一group 3個冇到
得我一個係道in
Jupas in polyu
Interviewer 叫我好簡單咁用心算計開一日冷氣幾錢
我計啱咗(~$10)
但係我對個答案冇信心
我就答: 大約幾十文
個prof 之後即場用我啱啱心算計嘅步驟
計返我嘅答案出嚟
再同我講: 唔係好難計姐
之後就問我對個program 有乜問題

屌我真係想即刻企起身開門走

之後dse 放榜之後我直接將呢科由band A 調落band E
INTERVIEWER叫我用英文介紹自己
介紹完一輪之後佢西住面問我: THATS ALL?
我話係
之後佢全程用中文問問題
In study tour
條友問我 Chan xxx xxxx?
我口快快答咗yes
個fd係側邊大嗌 no!!!
我先如夢初醒
利申 唔係姓陳
Group discussion
一入房自己坐低左先
之後聽到個面試官叫
please have a seat
先知柒仲要瞄到其他人係到微笑
跟住全程無心機in
[member]唔話你知[/memder]

樹仁傳理Group Discussion
講緊野畀個interviewer打斷
話我把聲本身都係咁沉 就唔會收我
之後一粒聲都冇出過
好後悔冇拍枱走人
見intern requirement冇話要普通話 但無啦啦要我用普通話介紹自己 但我d普通話係省姐撚級數 爛到我自己都忍唔住笑
之後一粒聲都冇出過
好後悔冇拍枱走人

做咩唔搞串個party
其他人一講就窒住佢地
一獲熟
大學interview試過講左中文,討論緊個陣我講到1999,講講下我話:唔好意思講錯左
10 點幾am 打黎phone in
但果日咁啱拎左假 訓到迷迷湖湖
之後冇回音
見intern requirement冇話要普通話 但無啦啦要我用普通話介紹自己 但我d普通話係省姐撚級數 爛到我自己都忍唔住笑

我都試過 講講吓個interviewer嘴角開始不受控上揚 佢應該忍得好辛苦 不過最尾都請咗
interviewer 啲英文太差,grammar, pronunciation 錯果隻
之後聽唔明我講咩就扮聽唔到
之後即轉返channel

利申:ielts 8.5
之後一粒聲都冇出過
好後悔冇拍枱走人

做咩唔搞串個party
其他人一講就窒住佢地
一獲熟

細個唔識野 嚇窒咗
不過好彩讀唔到
jupas in CU engine
本身報黎做水泡,都唔預會讀
interview完全冇準備
佢問我如果入到呢科想係邊個 concentration 發展
我都有少少急才聽過有樣野叫civil engine
就話自細已經對civil engine好有興趣

professor: Thats great, but unfortunately we dont have it.
佢問我如果入到呢科想係邊個 concentration 發展

professor: Thats great, but unfortunately we dont have it.

笑左出嚟
一緊張就會撈亂英文同國語黎講
呢樣嘢一直令到我好苦惱

見份工唔小心夾埋其他公司張offer落去疊cert 到,比個HR 問長問短,最後佢都仲比offer 我
不過我冇要

成組六個計埋我得兩個到(我當時男朋友)
正正經經介紹完講多兩句
個interviewer問我地係咪識 仲好熟
佢個樣完全係 咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞