胡國興:曾俊華屬建制派 若當選民主派如何對得住良心

92 回覆
153 Like 5 Dislike
泛民有冇諗過薯片如果贏左,佢地係當建制派定民主派

反對派
根本就囉黎講,投完佢票就唔駛監管佢嘅施政?
投左佢票推咗佢入去點解唔可以監察?
濕鳩邏輯

咁佢選之前已經話會立23條 你都走去支持佢 到佢做到特首然後推23條 你有咩資格反對?

覺得佢係最好嗰個=/=支持佢所有政綱

唔支持佢所有政綱仲投俾鬍鬚做乜9 23條同831仲係飯民眼中最大是大非嘅野 喺呢啲議題嘅睇法都唔同仲投俾薯片

831同23個個都冇大分別

其他品客較好,就投品客,有咩問題

哩方面唔同都投佢,因為林鄭仆街100倍
事實上泛民做乜都比人鬧架啦

投薯片=支持建制
投胡官=保送林鄭
投長毛=on撚79

我都想知泛民做咩先唔會比人屌

應該杯葛小圈子選舉

投白票=弱智,浪費選票

你有601票先好講杯葛
少過601 講杯葛真係弱智

反對派
濕鳩邏輯

咁佢選之前已經話會立23條 你都走去支持佢 到佢做到特首然後推23條 你有咩資格反對?

唔支持佢所有政綱仲投俾鬍鬚做乜9 23條同831仲係飯民眼中最大是大非嘅野 喺呢啲議題嘅睇法都唔同仲投俾薯片

民主派連鬥爭意志都冇,拎住300幾票,打哂開口牌,少少野都bargain唔到返黎,打開口牌主要都係因為要獲得市民支持,根本就唔係為香港人好。

政綱唔岩,831/23條呢兩條係最大最大既政治議題,你投得比佢,就已經係一個endorsement。

而家好明顯中共係控制到超過601票,但我地根本唔知佢地最後想邊個做,如果佢地想林鄭贏緊,你隊哂300幾票落JT到都冇用。如果佢地臨時轉軚,想JT贏而同時民主派all in左JT,就會造成JT超高票當選既局面。所以我唔認為民主派要比呢個endorsement JT同埋佢所代表既野。
泛民都on撚79
換完呢批垃圾都唔知佢地做緊d咩
講真,香港人係要個PR好嘅特首啫
啲人你夾硬比舊屎人地食,比起佢sell你「食屎身體好呀」
港豬們食咗都唔知咩事啦
其實毒果同白鴿點解會撐真俊華

明明兩個集團風馬牛不相及

跟民意實無死 出咗事咪話我地都係跟民意咋
立於不敗之地

反對派
濕鳩邏輯

胡官都有話立22條
薯片剩係支持23條

支持薯片唔係問題
但以後你地再冇資格爭取啲乜
條路自已揀

22條即係叫張德肛聽香港法院話拉鳩張屌明,哂氣,
立左叫多個理由屌支共我都支持,但胡官明示暗示'有22條保護香港就立23條無問題'係好危險

睇唔到支持品客 同 失去'爭取資格' 既邏輯關係

立於不敗之地

明明就係泛民同蘋果主導民意

反對派
濕鳩邏輯

胡官都有話立22條
薯片剩係支持23條

支持薯片唔係問題
條路自已揀

立左叫多個理由屌支共我都支持,但胡官明示暗示'有22條保護香港就立23條無問題'係好危險

又係你呀

反對派
濕鳩邏輯

民主派連鬥爭意志都冇,拎住300幾票,打哂開口牌,少少野都bargain唔到返黎,打開口牌主要都係因為要獲得市民支持,根本就唔係為香港人好。

政綱唔岩,831/23條呢兩條係最大最大既政治議題,你投得比佢,就已經係一個endorsement。

而家好明顯中共係控制到超過601票,但我地根本唔知佢地最後想邊個做,如果佢地想林鄭贏緊,你隊哂300幾票落JT到都冇用。如果佢地臨時轉軚,想JT贏而同時民主派all in左JT,就會造成JT超高票當選既局面。所以我唔認為民主派要比呢個endorsement JT同埋佢所代表既野。

1. 係重要議題但唔係全部
好多選委,包括有代表性如梁家傑等,都表明反對哩兩樣,投佢只係想林鄭收皮,講得好清楚,根本不存在咩endorsement

2. +x都出埋聲根本支共99%支持林鄭,你捉住嗰1%黎講只係俾籍口自己繼續反品客啫

3. 早啲講明all in佢係俾佢有bargaining power r人過檔,雖然難但係唯一辦法

今日咁情況,冇理由為1%品客高票當選危險而放棄品客俾林鄭上位
泛民:
民意係企係我依邊嘅
就算唔係 四年後你咪又含我
猢由頭到尾都係講大話。 啟動政改三步曲,必須經人大, 如果佢話無視人大831, 根本係不可能。
基本法最後辭法權都係人大, 作為法官佢講呢d 野係誤導緊市民。

公道講,佢好似係捉到法律'那'將'選委'擴展王全香港人,係無違反831
釋法權同dq問題冇解決係真既

胡官都有話立22條
薯片剩係支持23條

支持薯片唔係問題
條路自已揀

又係你呀

不服來辯

胡官都有話立22條
薯片剩係支持23條

支持薯片唔係問題
條路自已揀

又係你呀

不服來辯

Irrelevant 不了
事實上泛民做乜都比人鬧架啦

投薯片=支持建制
投胡官=保送林鄭
投長毛=on撚79

我都想知泛民做咩先唔會比人屌

應該杯葛小圈子選舉

投白票=弱智,浪費選票

你有601票先好講杯葛
少過601 講杯葛真係弱智

全香港市民杯葛但冇票又冇袋住先

有冇人後悔?
曾高民意當選,泛民同香港市民仲唔畀人屈鳩支持831同23條咩

邊個理你咁多
我只係覺得無必要吹奏
路不同 你走去同人做勢做乜

不過香港人就係鍾意趁熱鬧
胡官

立於不敗之地

民主黨用民粹扮民主
建制派支持建制候選人有乜咁出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞