所謂黃藍店嘅分類 以及 米豬蓮制度

47 回覆
22 Like 20 Dislike
哪有愛你老母,醒下啦柒頭

我係講緊商業嘅實際考慮,你試下拎一百幾十萬開聞鋪,然後日日唱肥媽㔋月黑警呀屌你
咁不如索性你帶隊,扑爛晒全港深黃店,執咗佢拎晒錢去武裝起義好無?
我覺得先比8月或之前幾個大罷工日有證據參與過既商店先
你店可以中立大家自己選擇幫唔幫襯
但大家都想優先幫左早段肯冒風險被藍絲攪既情況又肯罷工既店先
係扑都扑深藍啦 樓主內講咩撚
要計數當然計老闆黃定藍
其實革命中要抵制某啲店舖都要拆啦 咪又再比啲道德鎖香港人啦 噴地下藍店都很暴力 cls
我頭先表達錯咗

你話打仗要見血,要有代價,不如全部執晒佢全職打仗?唔深黃唔屌狗就唔係打仗?洗唔洗成間啲同事都要上晒Gear開工,第二日將啲裝放喺門口到晒太陽?

想講係點解唔比人靜靜地支援唔得,係要迫人表態先高興?
噴係無問題,有無話比人知佢咩事藍先?邊個定義?
.
連果間鋪衰乜都唔知,唔係個個都係連登仔乜都知,唔係間間鋪都有Facebook可以同大家解釋,可能只係一個阿姐講錯嘢,個老闆唔在場控制唔到
.
大家咁野蠻,係咪想趕走啲不同溫層?
鋪頭的確有唔表態嘅權利
咁咪要承受返少人幫襯嘅事實囉

黃到出面嘅店排隊就實係㗎啦
個宣傳效果幾勁,藍店非常眼紅

點解要講到自己鋪想中立食兩家茶禮,黃人唔幫襯就等於唔啱?
想好生意咪表態囉,好輕鬆
呢個時勢仲諗仲騎牆食兩邊?難啲囉
到底邊個比人迫表態
只係你唔表態就冇人咁多生意啫
咁你揀得默默支持就預左冇咩人
相對又小啲比人搞嘅機會
等價交換啫

我只係唔妥你覺得分黃分藍都唔得啫
agger
咁你查到嗰間野係咪無辜未
要搞標籤化我覺得好好,但我有強調必須有Standard同有監察。

邊個界定?點界定?邊個Follow up?

大台就唔洗諗啦,但依家嘅集體意志都未有呢個黃藍定義,仲有呢張米豬連Label應該唔難
好似係左敦嗰間?我就唔知邊間了
黃藍用下腦自己判斷啦
咁多個月仲成隻豬咁等餵
只可以咁講,唔係個個都好似連登仔咁神通廣大

又一間疑似出事
一齊建立良心經濟圈!
自己香港自己救啊

可以follow呢個良心食評ig同埋多d投稿
有黃店食評 記得要推埋比啲港豬朋友follow啊
佢地最鐘意做foodie打卡

以上文宣均已獲原作者授權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞