firstrade debit card

154 回覆
4 Like 1 Dislike
請問用debit card 提款,每日限提多少?
除咗3%,仲有無其他手續費?
去這頁,最後有一行「請查看服務明細 」,撳入去睇。
https://www.firstrade.com/content/zh-tw/accounts/cma/
有charge用黎做咩
似只係3%
㩒外幣户口定美元户口兑
如果ATM 出港元呢?
問過Firstrade客服,佢咁答

“我們這邊沒有這方面的信息,當地的每家銀行會收您的費用都不同。您需要咨詢當地的銀行。我們這邊只會收您3%”
Transferwise 好啲喎,atm withdrawal 唔洗錢
why not revolut
匯款唔收錢
Revolut 同 transferwise 都可以放美金做deposit?
有冇存款保障?
1) 可
2) revolut 有歐洲小國 banking license 存保銀碼 爬其他 post 我唔記得左啦 反正我都未至於咁多錢
transferwise 無存保 亦唔係 bank

btw, 係你 FT 射錢出 revolut or transferwise 再射返 HK 果幾日佢地執粒 而事前毫無徵兆 呢個機會幾微
唉 我等緊本bno去申請其他戶口吖
ATM提款,一向都係有兩邊可以收你錢
1. 發卡銀行
2. ATM operator

(1)發卡銀行係Firstrade,收費就係3%(海外) / 0%(美國)
(2)香港既ATM operator未見過會收錢,但有d國家既ATM係普遍都收
即係提款只扣3%?
3%手續費提款累計超過8000美金已比匯豐電滙貴
我見佢填張form part 6個到要申報自己係us resident? 即係要美圖人先申請得?
Firstrade 現金管理賬戶
美國境內賬戶並想要申請 Debit 卡及支票簿, 請填寫 1, 2, 3, 6 部份 。
國際賬戶, 因只有 Debit 卡服務,您只需填寫 1, 2, 6 部份。
得,有國際投寄
我有睇到呀~ 但我見part 6果到 佢其中一點話申報自己係is resident, 跟住下面一定要簽名
希望長期投資,無未必唔會提走,當做離岸戶口,政府做外匯管制仲有錢使。
咩咭係外地都係㩒該國貨幣ga la
自動兌換?
如果我用外幣ATM, 可否直接出美金
Debit 咭只會考慮
1)外國㩒ATM唔收charge
2)可以直接㩒外幣户口唔洗食匯價
即係只食3%
用ATM小額提款係唔係好過電匯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞