[黃色經濟圈] 發現好多人唔知有方法搵黃店

461 回覆
802 Like 5 Dislike
發覺大家好多時幫襯黃店都係去出名個幾間
其實仲有好多黃色小店要大家幫襯

以下呢個相信好多人都見過網頁版
但唔識整落google map個app到用
【終極整合】黃藍商戶地圖 (持續更新中)

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=10SCYSkgC9KMC_kAGtLChlGRLWVbk8NTs&ll=22.371869629957626%2C114.06804799999998&z=10

快啲照住啲圖跟住做

㩒一下個tag就可以知道埋間小店點解黃同點解藍
而家唔單止有食肆, 其他類別嘅舖頭都有

另外仲有
Whatsgap

Android / IOS都有

今日星期四 快啲去黃店召喚長龍

有用就幫手推 教埋大家啲屋企人銀髮族一齊用
個google maps真係好方便
係唔知ios有無得學an咁
一開app就係預設地圖
地圖顯示埋吉野家,佢其實算唔算黃店?
an係點預設
可能其他an機手足未set
同埋等我睇下ios set唔set到
有冇食肆外嘅舖頭
而家買嘢都唔想益藍絲
自膠 睇錯黑名單
藍色tag係藍店
綠色係有爭議
黃色係黃店
我諗好多大型連鎖店都當係藍(?)
搵出名既人去合照 影相 先再加認真貼紙
咁就一定無得假 無得偽造
再唔係 整個米豬連牌 比某出名既人 手足去影
再貼門口

可以用黎整合返18區黃藍店

google map有包埋其他類別嘅黃藍店
但要自己搵
佢無細分衣食住行
推 有用Post
WhatsGap幾好用
大大力懲罰黃店
得閒多d去重慶大廈食咖哩

Btw for想體力升級/狀態提升為民請命手足參考
戰鬥法師我要幫全世界體能升level
順便入黎補補正能量整理下個人狀態
個人夠正能量先頂到落去
Push
其實都可以

我覺得認證貼紙個作用係想比大家分辨黃藍店
黃店選擇貼其實要承受比藍絲搞嘅風險
好似今日龍門冰室咁
但唔怕呢啲風險嘅黃店可能一早已經喺店頭整滿晒連儂牆

而難承受呢啲風險嘅黃店可能連儂牆/認證貼紙都唔敢搞

所以好矛盾
只有敢take risk嘅黃店先會越做越出名
變相幫唔到其他黃色小店
屌 呢個都好正
推推推
原來咁多黃藍商店地圖
an機 首先入link打星星
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=10SCYSkgC9KMC_kAGtLChlGRLWVbk8NTs&ll=22.371869629957626%2C114.06804799999998&z=10

之後開google maps
三 > 你的地點 > 下面項目look去最右邊 揀"地圖" > 按"【終極整合】黃藍商戶..."

完成後可以係
三 個表中間見到個 "!"
代表已經預設左做你既預設地圖
比佢地揀埋 痴貼紙/牌+相 定一張細細既相放門口

總之要搵個某名人影相 =認證
張相令唔令米豬連牌 合唔合照就鋪頭決定
咁就一定無fake 又易比手足搵到 幫襯
正呀喂
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞