IA 入境事務助理員 52

1001 回覆
5 Like 28 Dislike
求入tg 各位ching幫幫手加
你tg個privacy setting改改 加唔到你
https://t.me/joinchat/G8C0URYlfBPNVkBu1puJMg
9-10月ft嘅IA group 大家請便
改左🙏🏼 感謝
New post lm
希望下次pass到 fib
首先入黎呢個POST就祝大家投考成功先
新人發問之前睇以下既文字,會唔會已經解答左你既疑難
繼續叫春
------------------------------------------------------------------------------------
入境事務助理員遴選流程

[第一關]體能測驗Physical Fitness Test (FT)
[第二關]小組討論Group Interview (GI)
(小組討論於體能測驗當日同日舉行,申請人必須通過體能測驗,才有機會參加小組討論)
[第三關]甄選面試 Final Interview Board (FIB)
[第四關]基本法知識筆試Basic Law Test(如有需要)
[第五關]品格審查 Vetting (VC)
[第六關]財務審查 Finance Check (FC)
[第七關]身體檢查 Body Check (BC)
----------------------------------------------------------------------------------------
一. 體能測驗
收到體能測驗EMAIL,要係指定日子及時間到達入境事務學院外面排隊。唔該咁大個人就準時到。考官會係考試時間帶各位考生進入會場,請聽清楚指示跟住指示去做,然後考官會係你地拉筋之後解釋一次體能測驗既正確動作,有問題請係佢解釋完之後立即發問,唔好唔明又懶醒最後做錯又賴呢樣果樣

體能測驗有以下五個項目,依次進行:
1. 仰臥起坐

https://youtu.be/0zjLTaUiufk

2. 蹲撐立

https://youtu.be/uEsKZ3jJQ1w

3. 40米來回跑

https://youtu.be/T29yrRjSBzE

4. 立定跳遠

https://youtu.be/DINyMxpr-oU

5. 800米跑

https://youtu.be/7BNtltfzPNc

計分方法:
https://www.immd.gov.hk/hkt/recruitment/index.html#bb
其實上面既野到時都有得睇
----------------------------------------------------------------------------------------
二. 小組討論
通過體能測驗既巴絲打恭喜你,你地可以留低進行小組討論。係等待既過程中你地會填寫一份表,係選擇考唔考基本法測試。未考過既人係一定要填參加,考過既人如果唔滿意自己過往既成績,都可以揀考多次既。
進入課室後,請根據考官既指示去做,佢地會提供一張紙同一支筆比你係過程中記錄低自己想講既野同人地既要點。當然最好都自己帶一支筆啦(因為我就試過佢提供果支筆係冇墨,好彩自己有帶)
小組討論既題目係咩冇得估,但類型大致係比三組詞語 or 兩幅圖片你,你同你既組員就根據佢比既圖片/詞語去定立題目,再就住題目作討論。考生可以隨意表達自己既觀點。

個人既少少見解。小組討論並不是辯論,考官唔係想睇到你點樣攻擊同你意見相反既組員,緊記無需要「你死我活」既心態。過份表現自己,壟斷發言,表現出唔願意接受其他考生既見解,考官一定會見到。
因此,考生最緊要係有禮咁表達自己既意見,對其他人既意見保持開放既態度,係表達自己既論點時加入具體例子作支持,做一個好既聆聽者,表現出你係專注聽其他人既見解,就算你只係開聲一至兩次,都已經好足夠,記住我地係要有質素既發言
三. 甄選面試
通過小組討論既巴絲打,你地會收到一封EMAIL邀請你去參甄選面試(FIB),亦都係整個遴選過程中最重要既一環。係出席甄選面試既當日,你地要將已填好既GF200表格交回,表格會以附件形式連同甄選面試既EMAIL一齊寄左比你。甄選面試當日同時會檢查埋你既學歷,因此,請帶備你學歷既正副本去考試。

去到入境事務學院之後,會有職員幫你對GF200同埋核對你既學歷。處理好之後,就坐好等考官叫你名,請跟從考官指示去做。
面試會以中英兩種語言發問,用中文問就中文答英文問就英文答。雖然FIB既問題並無一定形式,但以過往經驗一般分為自介、自身題、資料題、時事題、處境題幾類,有心投考既好及早準備。大部分係度聽返黎既回應都係收到FIB EMAIL之後都係唔夠時間溫同準備。

甄選面試個人見解,最緊要及早準備。臨場見到考官既時候一定要鎮定,唔洗怕佢地。佢地係面試過程中,尤其係自身同處境題,一定會不斷咁追問你、質疑你、笑你、屌鳩你,唔洗驚,佢地都係係度做戲想嚇窒你。保持冷靜,聽到問題後深呼吸停一兩秒先好答,表現出你係自信、冷靜、服從性、紀律,咁機會就大好多
四. 品格審查
首先睇左以下三點先

1. 冇人能確實回答因某件事而一定能「通過」或是「不通過」審查,唔好再問「我老豆爭人幾十萬,pass到嗎?」這類問題;

2. VETTING有咩要報咩唔洗報交邊D文件,喂屌你去問負責審查既人啦

3.唔好以為收到VETTING就係請左你,唔好走去懶醒辭左份工。一個唔好彩有咩事唔PASS我都幫唔到你

Vetting黎講大家都好擔心,因為根本冇人知跟咩標準、以咩準則去處理。但簡單黎講,自己有刑事案底,九成過唔到。警司警誡、守行為並不是刑事案底,即使有亦不一定會過不了關。就算屋企人有刑事案底,都要視乎性質、嚴重程度和發生時間,只有審查官先話到比你聽係咪合格。而輕微犯事如觸犯交通規則、亂拋垃圾、違例吸煙等則一般問題不大。以上文字只供參考,唔好一陣唔PASS VETTING又走黎屌鳩我
---------------------------------------------------------------------------------------
Q&A?
Q:我係肥仔/女仔/唔係大學畢業/XX歲/,係咪冇機/多唔多人爭
A:冇人知,不如報左名試下先

Q:我今日APPLY左,幾耐先有FT
A:冇一定,APPLY左係一定會有FT除非你小學都未畢業。等下啦

Q: 體能果日考埋GI,我洗唔洗帶套老西
A:你可以帶可以唔帶,我個人傾向叫你唔洗帶喇,著左唔會加分冇著唔會扣分。我見過有著都冇FIB。

Q:缺席過FT,會唔會有record
A:冇人識你呀,你估D阿SIR好得閒咩

Q:GI洗唔洗舉手講
A:標準答案,跟指示做啦。以往經驗係唔洗。

Q:同組既人都收到係我收到唔到FIB EMAIL,係咪fail
A:係呀,大概過三個月會收到Reject Letter(RL)通知你可以再報

Q:會唔會call返轉頭
A:聽過有,但真係好少,你係度見同日既都收晒call可以當自己fail先

Q:我唔係HK,如果miss vetting call點算
A:Will recall or voice message by七漆柒 巴打

Q:Vetting要點著,呀SIR話要注意儀容
A:老西實冇死

最後希望大家投考順利
應該無dup漏野
求入tg 岩岩考完gi
https://t.me/sumsumsss
有冇人收到fib email
16 ft 未有
15ft 派左未 有冇人報下
16號幾點
FR衰左
FT衰左
有人收到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞