[求助] 買左張二手RX570 依家睇4K都LAG

65 回覆
0 Like 0 Dislike
頭先下載咗AIDA64黎睇,整報告果時出咗依2個視窗

之前未見過,係今日第一次用AIDA,先第一次見

依個係剛開機時的AIDA 報告
https://mega.nz/#!iWZjGKyb!1ioMD-q6_0GhBE4paGQV0UIi2rvn6nrHr-c6LgDTK8Q

AIDA,係唔係在感應器依到睇usage?
我見有好多都係[trial version] 無得睇
好大可能唔夠ram.....
有冇跑過memtest86?
reset bios 重裝windows 解決唔到先諗係咪壞件
真心唔識攪抬出去油二飛馬試下啦
似壞ram
用咩software先? Powerdvd? 咩4k format? h.265?
之前用GTX670 2GB 都無出問題
我覺得係關解放唔到RAM事

用memtest86 check過果幾條ram,無問題
不過揾唔到點check埋 RX570 果4GB ram

用memtest86 check過果幾條ram,無問題
不過揾唔到點check埋 RX570 果4GB ram
可以點check display card 的 ram?
potplayer MPEG-4
down powerdvd 試 play下 porplay 冇咁好support
driver issue / 伏卡
重裝window啦
570睇4K係咪諗多咗
4K不嬲要買N卡1050或以上嘅型號
rx570 支援HEVC架
但VP9就
無支援vp9 decoder 已經輸咗一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞