[求助] 買左張二手RX570 依家睇4K都LAG

65 回覆
0 Like 0 Dislike
前排張GTX670壞咗,係連登收咗張RX570
以前GTX670,邊玩WOW邊睇netflix、spotify,或者用potplayer 睇4K電影都完全唔會lag
依家RX 570,連4K電影都lag到9彩

我已經用DDU洗咗NVIDIA 嘅野,再裝番新display driver
都底係我有D咩set 漏咗,定係張卡壞壞地?

window10 64bit
Intel i5 3570k
8GB DDR3 @665MHz 9-9-9-24
Z77-DS3H
雙mon
displayport 出C27F591
HDMI 出 VX239
SSD intel SSDSC2CT120A3 ATA Device
係咪礦卡吖
用緊580 打dmc 牛郎5都好順喔
我估係張卡用緊掘礦bios
4k lag?硬解?
放伏卡俾人
買過部新機
RX480 單卡冇問題bo
見你3字頭既cpu 會唔會係cpu問題
cpu 同張卡差距太大, 好似會有問題
down gpuz 同 asus tweak os , 再開埋工作管理員(效能個tab),播4k 片睇下係邊到出事
依個BIOS可以點CHECK?
姐係可以去setting 果度set返好?
印象中,硬解比較食硬件資源?
唔係淨係睇4k video先會lag

我只要一多工,就會開始lag

例如:
1)睇4K
2)玩WOW時,開個microsoft edge 睇netflix
3)玩WOW時,開spotify

淨WOW係ok的,一開D其他野就開始LAG
日常文書上網唔會lag

駁mon無用轉換線/轉換頭?
displayport 同 hdmi 都係淨線
硬解食gpu
軟解食cpu,你粒u會頂唔順
我用rx580開埋madvr睇4k都冇問題,係fast forward會lag半秒到
想問下睇4k再開小小madvr setting要咩level既卡先會順d,姐係fast forward都唔會lag
cpu 太慢或者過熱?
理論上 rx 570 快 670 50%
但係1060同rx580唔係差唔多level咩或者rx580會勁小小?
定係N卡同A卡睇4k會有分別?
你上一手張卡係咩 似粒u事
有冇裝Lav-filter
我開左:
LAV Splitter Source
LAV Audio Decoder
LAV Video Decoder
Bluesky Fram Rate Converter
madVR
madVR我唔敢set太高
係咪開得太多野搞到lag定係粒u唔夠力? u係i5-6600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞