北京同仁堂 被破壞的啟示

129 回覆
292 Like 6 Dislike
其實你睇返王老吉事件你就知呢D中資/國企老店其實都係應該死既
做到幾多就幾多,中資本身就不應存在
何謂共資:有冇黨委?有,可裝修
我唔割但唔支持所有中資都裝修,360 個啲完成唔反對
攪過啦,受黨操控咪俾你重開,所以根本唔係中立企業
呢d就真係對準政權 仲要係中共政權
how dare u
殘體字招牌
好老實宜家可以做得咁大嘅中國公司一定要奶共
其實你入同仁堂,至少我係荃灣店,會見到入邊有鄧小平題字既橫幅copy 掛係入邊............
寫乜?好多野都要自己做架啦而家,出面D前線都係咁,所以先唔該唔好割蓆,自己睇清楚做多D SEARCH
屌你啦一黨獨大點分開呀
真正既樂家已經係台灣無玩好多年,近年又打對台:

文革後,同仁堂收歸國有,樂氏家族離開同仁堂,先改名稱為『中國國藥鋪』。

6.『北京同仁堂』:

『中國國藥鋪』不受歡迎,所以又改名稱成為『北京同仁堂』直到目前。

7.『台灣同仁堂』:

北平同仁堂13代二房樂崇輝先生等來台,於1953年於台北市開封街開辦『台灣同仁堂』,傳承300年同仁堂配方與精神,而後因擔心文革在大陸親屬安危,決定結束在台業務,專心禮佛。

樂崇輝先生傳承14代樂覺心先生,因已無法使用「同仁堂」商標,所以在台灣申請『樂氏同仁』品牌,期望除了傳承正宗同仁堂秘方外,更能以台灣的優勢-國際觀、現代化、專業人力資源等,開發出同仁堂14代在台灣的代表性產品與價值。
點樣寫明啊篇嘢擺到明係老屈㗎啦,傻嘅都知道北京同仁堂係國企,更加唔會唔知道真正嘅同仁堂已經去咗台灣囉講到好似示威者亂咁裝修人咁
所以咪問佢 但又答唔到我
落哂嚟香港
屌喇,同仁堂啲錢點搵?
身為醫藥行業,係咪真心為幫人?
根本市面上既中藥廠都係一擔擔
敵人反對既我就支持
上維基都睇到個創辦人文革個時比人打死左啦⋯⋯

//文化大革命期間,樂松生遭紅衛兵迫害打死,同仁堂中藥提煉廠亦因受紅衛兵思想而影響經營並停業一段時間,直至1979年獲國務院批准重開。//
連登仔重叫大清做清朝
咁日治時期係咪日朝
其實點解重叫大清做清朝
真係醫藥店就梗係啦
個啲xx 藥坊 xx 藥業 xx 藥妝 就鳩估都係睇錢變色架喇
佢唔係似中資 講到明北京百年老店
呢間嘢一早已經被國有化咗
佢嗰前粒牛黃丸嘅製造方法被大陸定為國家機密
但無論點都好,宏觀來看,中資經營風險已開始漫延,如企業有北京或上海這類字眼,又或者產品本身有北京、上海字眼,最好宜避一避,因為在港經營風險應會增加,大家投資前或創業改名前,宜多加注意。

匯豐全名咪又係叫香港上海滙豐銀行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞