印度製造iPhone正式上市

91 回覆
624 Like 7 Dislike
我唔知係印度嘅政策定點, 其實好多牌子嘅電話已經有印度製, 三星/小米都有。。。
印度都有一d政策支持外國投資本地 好似如果個公司有係本地設廠d產品要交既稅要小好多 好似你咁講其實好多公司已經意識到印度作為新世界公廠既潛力而轉移生產線去印度 就連好多大陸公司都身體卻很誠實咁去左印度開廠 基本上中國未來工業一定會受印度發展既打擊
加上好多工序已經用robot, 技術工人重要性減低
就算唔係放棄中國製,用印度去分散投資風險唔好咩,正路都係咁做生意啦
技術嘅話德國英國都帶好多尼香港啦。。人地一早工業化。。。。。。。。。。。。中國帶落尼個d技術最威嘅未中式陶瓷個類中國嘢。。。
中國成條supply chain連港口碼頭太成熟
唔係一時三刻可以完全撤退
我估係大陸工業家走去當地開廠
ip8全部大陸造?
希望下部iphone係非中國製
睇到下面出哂水
想買
利申 用緊x
所以serial number GV字頭就係made in india
印度組裝, 希望所以零部件都非中國製。
iphone i only trust made in china
你真係當上海流嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞