印度製造iPhone正式上市

91 回覆
624 Like 7 Dislike
富士康熟練工人叫做技術人才⋯咁我撚印度都唔會缺
中國其實生產質素係東南亞算係幾高, 不過人工開始貴同政治因素問題, 好似Samsung前排先轉走晒中國生產去越南, 所以離開中國係大方向
有假膠就有真膠
iphone 沒有香港人地圖,不了
實有影響 中國當時人力太多 現在稍為意識好啲 唔到價唔開工 但一樣可以十幾個鐘同你做
加上平均技術高啲 現在東南亞要由頭訓練過
人民幣當年係不斷貶值 好多野做咗好多功夫 未必人人留意到
共產國家初期政局比較穩定
容易分工
語言統一 文化差異唔大
成個生產線易搞好多
最重要冇人權 成本極度壓榨

所以好多國際組裝線都係共產國
中國、越南
認同
印度太多唔同背景族裔
啲工人又懶 成條流水線好難管理得好好
中國組裝咗咁多年
切出嚟嘅優良品一定多過印度
俾我揀都會揀返made in china instead of India
開盒有咖哩味
咖哩味就五毛
大家都知唔係認真
問題係講笑都要有個譜
個重要價值唔係真唔真第1個印度產型號呢個位 而係印度依家有能力生產好似iphone xr咁既高性能產品 之前印度一直被人懷疑由於人民質素唔夠高 所以無能力生產高科技水平既產品 因此就算印度係人口大國都無變成世界工廠而中國就咁做左十幾二十年獨市既世界工廠

如果印度呢2,3年可以保持到個產品既qc 咁就可以證明到俾世界睇印度都有能力做高科技產品並且依家中國個人工水平已經唔平既時候 好可能會有大量國際公司轉投印度 會明顯加快中國工業既倒退
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞