香港/日本讀音樂返黎點揾工...

55 回覆
5 Like 6 Dislike
thx 巴打我家人叫我讀醫護嘢
我好驚一世都屈係醫院做唔鐘意ge嘢
巴打你揾工有無比人睇低份學歴?
其實好明白你感受,我上面留個句都是我最近思考嘅問題
去讀啦 周國腎都喺日本讀過音樂

一個人嘅成就唔係睇佢讀咩 做咩工 係睇佢做左啲咩 你問心真係鐘意就去做 唔好去到中年先學人追夢 又要安安全全 又想有自己夢想 冇咁便宜嘅路

Sor真心咗
仲返香港? 香港無音樂文化。
我自己既建議係大學讀專科(如果你讀到)
同時大學幾年可以用私人時間去學習音樂甚至minor
你了解一下大學既音樂系係讀啲乜同埋個network係邊個範圍
諗清楚你讀完係咪你想要既野
好現實講句,好多專業既工會要求專科degree
但比如你做創作搞音樂
對方比較少要求你係音樂系畢業,就算要你證明,你都有你考級既證書
如果屋企有負擔甚至想移民,忍一忍讀幾年專科你唔會後悔
畢左業做唔做本科無影響
但touch wood有一日你做音樂做到真係山窮水盡,你仲有個專科degree
讀音樂就要有可能乞食既覺悟

但你真係好鍾意既話 讀左係值得
可能之後都係做音樂果行呢 (雖然音樂都係乞食多

利申乞食科 搵到工 所以唔洗太擔心
會唔會考慮music therapy?
至少可以平衡到興趣同現實,
不過要睇你音樂有無特定發展方向,
又或者你本身性格鐘唔鐘意同人交流。
讀完起碼有個專科喺手,
期間仲可以繼續鑽研下音樂,
同埋當中或者可以學下點樣用音樂傳遞訊息
我唔係讀呢科,不過外國都幾多人讀,
樓主可以了解下
如果你有得揀揾食專業科就諗清楚d,唔係就跟興趣,有一技之長唔會乞食得去邊
入娛樂圈
謝霆鋒當年都係日本讀音樂既
返到嚟拎公屋攞綜援做上門教樂器
巴打介唔介意講你讀邊科做邊行?
教琴?
佢地既建議都係想保障你日後生活同埋有得移民 你頂得順既話 讀埋個醫護先再報音樂 又唔會話太遲 但你讀4年醫護真係要放返d時間係係音樂到 咁就做到就大贏家
但你預呢4年一定讀得好辛苦 因為你唔鐘意
我最想做singer songwriter,
不過自己唱歌真係無天份.....e家keep住自學

以現實少少諗,將來方向大概係做
作曲/編曲/混音,band結他手,
session結他手(即係幫明星彈個d)
但我知道邊方面都唔易...
多謝絲打

你意見絕對有幫到我,唔會真心咗
我e家自己考量一定係夢想行先
不過仲諗緊家人方面....
如果stay到點會返黎...
但係讀完唔一定揾到嘢做留低..
我都想長住日本發展
你其實真係講得無錯...
但係巴打知唔知如果我去日本讀完,
人地承唔承認我係大學生
我無特别想成為咩專業
只係想可以讀完音樂都可以
揾份大學工backup我生活
e.g.政府工
唔知普遍公司/政府認唔認受e d學位..
我想趁後生全力去追夢
讀音樂一定更focus更能裝備自己
thx 巴打

巴打揾工同讀個科有無關係?
介唔介意講下讀咩科之後做咩
日本聽講 技能學校或大學畢業 可以申請工作在留 但音樂呢方面係點計我就唔知 工作在留人士越黎越多 大部份係中國人
語言 同工作 最好有一個計劃去做 練好日文 之後去日本搵隊band夾下 fd左搭下路 等你畢業後有野做 純粹ff
thx 巴

當然我都知到到地方玩音樂都好大競爭..
不過自己鐘意個類應該日本先有市場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞